x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Necazuri mari in fieful americanilor

Necazuri mari in fieful americanilor

17 Sep 2004   •   00:00

Perspectivele Irakului nu sunt din cele mai bune. Annan crede ca din cauza ca invazia americanilor a fost "ilegala". In plus, expertii lui Bush spun ca ar putea incepe razboiul civil.

ANA ILIE

Controversele pe care le starneste razboiul din Irak par a nu se mai sfarsi. Cea mai recenta declaratie care a reaprins scanteia controversei ii apartine secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, care a afirmat ca decizia Statelor Unite de a invada Irakul in 2003 este "ilegala".

A DOUA REZOLUTIE. "Ar fi trebuit sa existe o a doua rezolutie a Consiliului de Secu-ritate al ONU care sa dea unda verde invaziei din Irak", a apreciat Kofi Annan, amintind nerabdarea americanilor de a indeparta de la putere regimul lui Saddam Hussein. Annan a tinut sa estimeze ca organizarea unor alegeri democratice in Irak, in ianuarie 2005, este "improbabila", avand in vedere violentele din tara.

PESIMISM. Pe de alta parte, un raport al consiliului national de securitate releva ca viitorul Irakului este mai sumbru decat se anticipase, iar politica SUA nu a rezolvat nici una dintre problemele cu care se confrunta aceasta tara. Raportul subliniaza ca, pana la sfarsitul lui 2005, Irakul se poate indrepta in directii care mai de care mai nefaste. Cel mai nefericit scenariu este cel in care Irakul se cufunda tot mai adanc intr-un razboi civil. La capatul opus al spectrului, in cel mai fericit caz, Irakul va fi stabil, dar numai daca economia, planul politic si cel de securitate nu inregistreaza mari tulburari.

PROBLEME. Si pentru ca o lovitura nu vine niciodata singura, Bush si-a vazut atacate actiunile din Irak si de catre colegii de partid. Republicanii din Comitetul senatorial pentru relatii externe au avertizat ca cererea administratiei de suplimentare a fondurilor pentru securitatea Irakului, prin redirectionarea a mai mult de 3 miliarde de dolari din pachetul de 18,4 miliarde de dolari destinati reconstructiei, inseamna ca sunt probleme serioase.

×
Subiecte în articol: externe