x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nepoata liderului suprem al Iranului îndeamnă lumea să întrerupă legăturile cu Teheranul!

Nepoata liderului suprem al Iranului îndeamnă lumea să întrerupă legăturile cu Teheranul!

de Redacția Jurnalul    |    27 Noi 2022   •   15:20
Nepoata liderului suprem al Iranului îndeamnă lumea să întrerupă legăturile cu Teheranul!
Sursa foto: Hepta

Nepoata liderului suprem al Iranului a îndemnat lumea să întrerupă legăturile cu Teheranul, din cauza reprimării tulburărilor sociale, scrie Reuters.

Nepoata liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, o cunoscută activistă pentru drepturile omului, a cerut guvernelor străine să întrerupă toate legăturile cu Teheranul, din cauza reprimării violente a protestelor declanșate de moartea unei tinere în custodia poliției.

O înregistrare video a unei declarații a lui Farideh Moradkhani a fost distribuită pe scară largă pe internet după ce agenția de știri HRANA a anunțat că aceasta a fost arestată la 23 noiembrie.

„Oameni liberi, fiți alături de noi și spuneți-le guvernelor voastre să nu mai sprijine acest regim criminal și ucigaș de copii. Acest regim nu este loial niciunuia dintre principiile sale religioase și nu cunoaște nicio regulă, cu excepția forței și a menținerii puterii. Acum este momentul ca toate țările libere și democratice să își recheme reprezentanții din Iran ca gest simbolic și să expulzeze reprezentanții acestui regim brutal din țările lor", a spus Moradkhani în videoclip.

Videoclipul a fost distribuit vineri pe YouTube de către fratele ei, Mahmoud Moradkhani, stabilit în Franța, care se prezintă pe contul său de Twitter drept „un opozant al Republicii Islamice", și apoi de către activiști iranieni proeminenți pentru drepturile omului.

La 23 noiembrie, Mahmoud Moradkhani a anunțat arestarea surorii sale. Agenția HRANA a susținut că aceasta se afla în închisoarea de securitate Evin din Teheran.

Tatăl ei, Ali Moradkhani Arangeh, a fost un cleric șiit căsătorit cu sora lui Khamenei. Acesta a decedat recent la Teheran, după ani de izolare din cauza poziției sale împotriva Republicii Islamice.

Protestele, declanșate de moartea tinerei iraniene kurde Mahsa Amini după ce a fost arestată pentru „ținută nepotrivită", reprezintă una dintre cele mai puternice provocări la adresa sistemului țării de la Revoluția islamică din 1979.

HRANA susține că 450 de protestatari au fost uciși în mai mult de două luni de tulburări la nivel național până la 26 noiembrie, inclusiv 63 de copii. Aceasta a precizat că 60 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși, iar 18.173 de protestatari au fost reținuți.

×
Subiecte în articol: nepoata lider iran revolte iran