x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu apreciază că "diferendul"" legat de armele americane va fi "rezolvat în viitorul apropiat"

Netanyahu apreciază că "diferendul"" legat de armele americane va fi "rezolvat în viitorul apropiat"

de Redacția Jurnalul    |    23 Iun 2024   •   20:40
 Netanyahu apreciază că "diferendul"" legat de armele americane va fi "rezolvat în viitorul apropiat"
Sursa foto: Hepta

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut duminică din nou aluzie la impactul pe care presupusa încetinire a livrărilor de arme din partea SUA îl are asupra armatei şi a războiului din Gaza, afirmând că "situaţia de bază nu s-a schimbat", el apreciind că "diferendul" cu SUA privind întârzierea în livrările de arme va fi "rezolvat în viitorul apropiat", informează EFE şi AFP.

"În urmă cu aproximativ patru luni a avut loc o scădere dramatică a livrărilor de armament din Statele Unite către Israel. Timp de mai multe săptămâni am făcut apel la prietenii noştri americani să accelereze livrările", a declarat Netanyahu duminică la începutul unei reuniuni a cabinetului său la Ierusalim.

"Am făcut-o în discuţii cu ranguri superioare, şi la toate nivelurile, şi vreau să subliniez: am făcut-o în camerele de oaspeţi", a spus preşedintele într-o aluzie clară la discuţiile cu uşile închise.

"Am primit tot felul de explicaţii, dar situaţia de bază nu s-a schimbat. Unele elemente au venit puţin câte puţin, dar marea masă de armament a fost lăsată în urmă", a spus el.

Acesta este motivul pentru care, a explicat Netanyahu, a decis să facă un apel public la 18 iunie, când a înregistrat un mesaj video în limba engleză în care a calificat drept "de neconceput" faptul că Casa Albă ar putea să fi blocat arme pentru Israel.

"În lumina a ceea ce am auzit în ultimele zile, sper şi cred că această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat", a declarat Netanyahu în reuniunea cu miniştrii guvernului său.

La rândul lor, SUA au declarat că nu ştiu la ce blocaje acesta se referă şi au precizat că singurul transport care a fost oprit a fost cel de 3 500 de bombe în luna mai, din cauza posibilei lor utilizări în zone dens populate, precum oraşul Rafah, extremitatea sudică a Fâşiei Gaza.

De asemenea, Netanyahu a reiterat că este pregătit să fie atacat personal pentru insistenţa sa publică problema livrărilor de arme americane, dar a declarat că, în calitate de prim-ministru, sarcina sa este de a "face tot posibilul" pentru a se asigura că soldaţii israelieni dispun de "cele mai bune mijloace de luptă", conform media citate

×
Subiecte în articol: netanyahu arme americane