x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi critici pentru Benedict al XVI-lea

Noi critici pentru Benedict al XVI-lea

de Irina Cristea    |    21 Dec 2009   •   00:00
Noi critici pentru Benedict al XVI-lea
Sursa foto: /Reuters

Papa Benedict al XVI-lea le-a dat criticilor săi noi motive de a-şi manifestanemulţumirea, o dată cu decizia surprinzătoare de a-l aduce cu un pas mai aproape de beatificare pe un fost Suveran Pontif criticat de mulţi istorici şi de comunitatea evreiască.



Papa Benedict al XVI-lea i-a proclamat "venerabili" pe doi predecesori de-ai săi, în cadrul demersurilor pentru sanctificare. Dacă, în cazul Papei Ioan Paul al II-lea, decedat în 2005, anunţul nu a fost o surpriză, semnarea de către Suveranul Pontif a decretului privind "virtuţile eroice" ale lui Pius al XII-lea a picat pe neaşteptate pentru observatorii Vaticanului şi a intervenit de ziua sacră a sabatului în Israel.

Papa Benedict al XVI-lea a fost chiar acuzat că rescrie istoria prin această decizie, întrucât unii istorici şi comunitatea evreiască îi reproşează lui Pius al XII-lea că a avut "o atitudine pasivă" în faţa Holocaustului. De altfel, unele grupuri evreieşti solicitaseră în trecut "îngheţarea" procesului de sanctificare a lui Pius al XII-lea până la momentul când studierea arhivelor Vaticanului va îndepărta orice urmă de îndoială privind acţiunile sale din timpul celui de-al doilea război mondial, scrie BBC.

Actualul Suveran Pontif, de origine germană, i-a luat apărarea în repetate rânduri, spunând că este convins că Pius al XII-lea a salvat numeroşi evrei din Europa ascunzându-i în instituţii religioase la Roma şi în străinătate şi că nu a luat poziţie pentru a nu le agrava situaţia.

"DESCHIDEŢI ARHIVELE!"
Reacţii de nemulţumire faţă de decizia Papei au venit ieri din partea liderilor comunităţilor evreieşti din Germania, Italia, SUA şi chiar din Israel. Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian al Afacerilor Externe a cerut Vaticanului deschiderea arhivelor datând din perioada celui de-al doilea război mondial. "Procesul de beatificare nu ne priveşte, este o chestiune care ţine de Biserica Catolică. În schimb, rolul lui Pius al XII-lea trebuie evaluat de istorici, motiv pentru care lansăm cererea ca arhivele să fie deschise", se arată în comunicatul MAE israelian. În mod normal, documentele în cauză nu pot deveni publice înainte de 2013.

×
Subiecte în articol: externe