x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi negocieri pentru soluţionarea conflictului din Ucraina vor avea loc la Minsk la 9 decembrie

Noi negocieri pentru soluţionarea conflictului din Ucraina vor avea loc la Minsk la 9 decembrie

de Agerpres    |    06 Dec 2014   •   16:38

O nouă sesiune de negocieri pentru soluţionarea conflictului armat din estul Ucrainei va avea loc la Minsk la 9 decembrie, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează AFP.

"Un acord preliminar a fost încheiat pentru a ne întâlni la Minsk la 9 decembrie", a declarat presei Petro Poroşenko. Precedenta reuniune de la Minsk de la începutul lui septembrie a avut loc cu participarea liderilor rebeli, a reprezentanţilor ruşi şi ai celor ai OSCE.

Noile convorbiri vor avea loc în ziua începerii noului armistiţiu în zona luptelor care urmează, în caz de succes, să fie urmat de o retragere a armelor grele de pe linia frontului.

Kievul speră că noua sesiune de negocieri le va permite beligeranţilor să se pună de acord asupra calendarului măsurilor care trebuie luate în cadrul planului de pace convenit la Minsk în septembrie şi care între timp a fost încălcat, a indicat Poroşenko.

Este vorba despre retragerea armelor cu calibru de peste 100 mm în 30 de zile de la începutul noului armistiţiu, pentru realizarea unei zone tampon de 30 km de-a lungul liniei frontului.

Precedentul armistiţiu de la 5 septembrie nu a permis decât scăderea intensităţii luptelor, care nu au încetat în totalitate. Ostilităţile s-au intensificat apoi după alegerile organizate de separatiştii ruşi la 2 noiembrie, al căror rezultat a fost recunoscut de Moscova şi denunţat de Kiev şi statele occidentale.

Ucraina a solicitat ca rezultatele acestui vot ilegal să fie anulate şi să fie organizate alegeri locale în conformitate cu legea ucraineană în aceste teritorii sub control rebel, a mai declarat sâmbătă Petro Poroşenko.

×