x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi sancţiuni, votate în unanimitate, împotriva Coreei de Nord

Noi sancţiuni, votate în unanimitate, împotriva Coreei de Nord

12 Sep 2017   •   12:10
Noi sancţiuni, votate în unanimitate, împotriva Coreei de Nord

Consiliul de Securitate ONU a votat în unanimitate aplicarea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, impunând o oprire a exportului de textile a ţării şi un plafon privind importul de ţiţei, luni, scrie The Guardian.

Votul sancţiunilor, al nouălea pachet de măsuri impuse de către Consiliul de Securitate ONU pentru Phenian, din 2006 până în prezent, ca răspuns la testele sale nucleare şi balistice, a venit ca o eliberare pentru diplomaţii Statelor Unite care se temeau de absenţa Chinei, care ar fi putut să micşoreze impactul noilor sancţiuni.

În cadrul negocierilor care au avut loc duminică seara, Statele Unite au redus considerabil sancţiunile plănuite iniţial, care ar fi impus o blocare completă a petrolului şi o blocadă parţială navală, într-un efort de a câştiga sprijinul Chinei şi Rusiei.

Rezoluţia finală adoptată de către Consiliul de Securitate, luni, impune o interdicţie totală a exporturilor de gaz lichid către Coreea de Nord, exportul de petrol rafinat este limitat la doi barili pe an – micşorarea exportului din prezent la jumătate – şi menţinerea exporturilor de ţiţei la nivelul actual, patru barili pe an. Majoritatea importurilor de combustibil ale Coreei de Nord provin din China.

Textilele au reprezentat cel de-al doilea export principal al Coreei de Nord, după cel de cărbune şi alte minerale, iar anul trecut au totalizat 752 milioane de dolari. Aproximativ 80% din exporturile de textile au mers către China.

×