x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norul de cenuşă va ocoli deocamdată România.

Norul de cenuşă va ocoli deocamdată România.

de Anca Aldea    |    24 Mai 2011   •   19:09

Ministerul roman al Mediului si Padurilor a dat publictatii un grafic al norului de cenusa pe care vulcanul Grimsvotn din sud-estul Islandei l-a aruncat la sfarsitul saptamanii trecute. Intr-un comunicat de presa, ministerul citeaza date provenite de la Centrul International de Avertizare pentru Aviatie, date conform carora pana la data de 25 mai, ora 09.00 (ora Romaniei), norul de cenusa vulcanica nu va afecta spatiul romanesc.

Potrivit unei informari de marti, orele 18.00 (timpul Romaniei), a Organizatiei Europene pentru Securitate Aeriana (Eurocontrol), aproximativ 500 de zboruri (dintr-un total de 29.000) au fost anulate marti pe continent din cauza trecerii, prin nordul Marii Britanii, a norului de cenusa. "Exista o probabilitate mare ca norul sa atinga anumite parti ale Danemarcei, sudul Norvegiei si sud-vestul Suediei pana miercuri. Acest lucru ar putea avea un anumit impact asupra traficului aerian, dar cu noile proceduri aplicate si deplasarea preconizata a norului in cursul ultimelor zile, impactul real asupra zborurilor ar trebui sa fie relativ redus", sustine Eurocontrol.

Pe de alta parte, comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas, a declarat marti ca europenii trebuie sa se pregateasca "pentru o saptamana foarte dificila pentru pasageri si companiile aeriene", desi "nu anticipam o inchidere de mare amploare (a spatiului aerian) de tipul celei de anul trecut". In aprilie 2010, norul de cenusa de la vulcanul islandez Eyjafjöll a provocat cea mai mare inchidere a spatiului aerian decretata in Europa pe timp de pace, cu peste 100.000 de zboruri anulate si cel putin opt milioane de pasageri blocati timp de o luna.



×
Subiecte în articol: islanda nor de cenusa