x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua rachetă balistică a Coreei de Nord poate ajunge peste tot pe teritoriul SUA

Noua rachetă balistică a Coreei de Nord poate ajunge peste tot pe teritoriul SUA

29 Noi 2017   •   11:40
Noua rachetă balistică a Coreei de Nord poate ajunge peste tot pe teritoriul SUA

Coreea de Nord a afirmat că racheta testată în dimineaţa zilei de miercuri este un nou tip de rachetă balistică intercontinentală care poate ajunge peste tot pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, scrie The Guardian.

Într-un anunţ special transmis pe postul de televiziune KCTV, regimul a declarat că au testat cu succes racheta Hwasong-15, care pare să fie o versiune avansată a rachetei balistice lansate în iulie.

Într-o declaraţie făcută de guvern, citită de prezentatoarea Ri Chun-hee, în care a fost citat liderul nord-coreean Kim Jong-un, se anunţă realizare regimului de la Phenian. “Acum am realizat, în sfârşit, o extraordinară cauză istorică, prin completarea forţei de stat. Noua rachetă este capabilă să lovească întreg continentul american”.

Kim a văzut lansarea din suburbiile Phenianului. Agenţia de ştiri a spus că racheta a fost cu mult mai sofisticată  decât oricare alta testată anterior şi este capabilă să transporte “un focos nuclear foarte mare”.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a condamnat lansarea ca fiind “intolerabilă” şi a cerut o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. La câteva ore de la testare, Abe şi Donald Trump au căzut de acord să-şi întărească capacitatea de apărare şi să ceră Chinei – principalul aliat al Coreei de Nord – să  pună mai multă presiune pe Phenian în legătură cu programul balistic.

China şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu testul şi a cerut din partea tuturor părţilor mai multă prudenţă.

Potrivit raporturilor, racheta a zburat pentru 50 de minute pe o traiectorie foarte mare, ajungând la 4,500 de kilometri deasupra pământului (distanţă de 10 ori mai mare decât cea a Staţiei Internaţionale Nasa) înainte să coboare la 1,000 de kilometri distanţă de locul din care a fost lansată, în vestul coastei Japoniei.

×