x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul ministru irakian: Arabia Saudită, principalul susţinător al terorismului în lumea arabă şi în alte ţări

Primul ministru irakian: Arabia Saudită, principalul susţinător al terorismului în lumea arabă şi în alte ţări

de Agerpres    |    08 Mar 2014   •   23:06
Primul ministru irakian: Arabia Saudită, principalul susţinător al terorismului în lumea arabă şi în alte ţări
Sursa foto: Primul ministru irakian: Arabia Saudită, principalul susţinător al terorismului în lumea arabă şi în alte ţări

Primul ministru irakian Nouri al-Maliki a acuzat Arabia Saudită de a fi principalul susţinător al terorismului în lumea arabă şi în alte ţări, într-un interviu difuzat sâmbătă de canalul France 24. Maliki a criticat alegerea periculoasă a Riadului de a susţine terorismul în lume - în Siria, în Irak, Liban, Egipt şi în Libia, şi chiar în alte ţări ce nu fac parte din lumea arabă.

În ianuarie, primul ministru irakian a denunţat ţările arabe 'diabolice' şi 'trădătoare', dar până acum el a refuzat să acuze direct anumite state, notează AFP. Dar în timp ce violenţa se agravează în Irak, unde în februarie s-au înregistrat de două ori mai mulţi morţi decât în februarie 2013, Maliki a adoptat o poziţie intransigentă odată cu apropierea alegerilor legislative programate la 30 aprilie, pledând pentru operaţiuni de securitate împotriva insurgenţilor şi o mai mare coordonare internaţională contra acestor mişcări.

Arabia Saudită şi Qatarul destabilizează Irakul sprijinind grupurile insurgente. 'Ele atacă Irakul prin Siria şi, în mod direct, au declarat război Irakului', a mai denunţat Maliki în acest interviu la France 24, într-un atac direct împotriva puterilor sunite din Golf. Pentru Maliki, care este şiit, acuzaţiile că guvernul său marginalizează minoritatea sunită irakiană sunt alimentate de 'persoane sectare legate de agenţii străine, cu incitare saudită şi qatariotă' . El a adăugat că Riadul şi Doha oferă sprijin politic, financiar şi mediatic insurgenţilor şi a mai acuzat cele două ţări că ''ele cumpără arme pentru aceste organizaţii teroriste'.

×