x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Numărul spionilor americani din Irak se va reduce, odată cu retragerea trupelor

Numărul spionilor americani din Irak se va reduce, odată cu retragerea trupelor

01 Sep 2010   •   00:00

Retragerea din Irak a trupelor americane de luptă, anunţată marţi de Barack Obama, echivalează cu o reducere concomitentă a numărului de spioni ce lucrează pentru Washington în această ţară, a apreciat un oficial din serviciile americane de informaţii, sub acoperirea anonimatului.



Diminuarea numărului de militari americani în Irak, sub pragul de 50.000 şi având pe viitor doar o misiune de formare şi consiliere, va reduce marja de acţiune a serviciilor de informaţii, a avertizat acest oficial.

Militarii americani au propriile lor resurse în domeniul strângerii de informaţii, în special traducători şi ofiţeri detaşaţi ai unor agenţii cum este NSA (National Security Agency) şi NGIA (National Geospatial Intelligence Agency).

"Vom avea mai puţini ochi şi urechi pe teren după retragerea forţelor noastre", a subliniat oficialul,citat de Mediafax, care a apreciat că acest fapt ar putea reprezenta un pericol. El a declarat că mai mulţi oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii urmează să discute pe această temă cu liderii irakieni.

Comunitatea americană de informaţii consideră impasul politic irakian ca fiind principala ameninţare la adresa securităţii ţării, a adăugat oficialul. Alegerile legislative din martie nu au permis nici până în prezent formarea unui Guvern.

"Cea mai mare preocupare se referă la reconcilierea" dintre liderii sunniţi, şiiţi şi kurzi, a spus el. Însă golul politic poate "atinge un punct în care totul se prăbuşeşte şi se dezintegrează", antrenând violenţe interconfesionale şi etnice.

În privinţa reţelei al-Qaida, ramura sa irakiană a fost decapitată şi ea "nu poate ameninţa în mod credibil stabilitatea Irakului", a apreciat acest oficial.

Însă membrii săi pot prejudicia securitatea ţării, dacă Guvernul irakian devine "prea încrezător" sau îşi reduce presiunea exercitată asupra lor, a spus el.

În privinţa Iranului, acest stat ar urma să continue să furnizeze echipamente, antrenament şi să servească drept refugiu unor grupuri irakiene de opoziţie "pentru un anumit timp".

×
Subiecte în articol: externe