x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O echipă de cercetători propune construirea de centrale nucleare plutitoare pentru a preveni efectele tsunami

O echipă de cercetători propune construirea de centrale nucleare plutitoare pentru a preveni efectele tsunami

19 Apr 2014   •   17:13
O echipă de cercetători propune construirea de centrale nucleare plutitoare pentru a preveni efectele tsunami

Un nou proiect propus de o echipă de cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) ar reduce riscul de accidente la centralele nucleare produse de valurile tusnami - mutarea acestor facilități în largul oceanelor, informează Agerpres.

Propusă de Jacopo Buongiorno, profesor asociat la Nuclear Science and Engineering, centrala plutitoare ar fi similară platformelor petroliere marine, cu reactoare fixate pe platforme plutitoare ancorate de fundul mării.

Reactoarele offshore nu sunt o idee nouă — rușii construiesc unul acum — însă elementul de noutate adus de MIT este că centralele electrice vor fi mutate la o distanță de circa zece kilometri în ocean. La aceste adâncimi, afirmă Buongiorno, chiar și cele mai mari valuri tsunami vor fi dispersate în adâncurile oceanului.

'Acest lucru oferă unele avantaje cruciale', a spus Buongiorno despre acest concept. 'În primul rând, tsunami și cutremurele nu mai reprezintă o sursă de risc pentru centrala nucleară. În esență, oceanul blochează undele seismice și valurile uriașe în ape relativ adânci', a mai spus el. 


×