x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O femeie la volan reprezintă un "rău" pentru societate! Cine a făcut această declaraţie

O femeie la volan reprezintă un "rău" pentru societate! Cine a făcut această declaraţie

28 Noi 2013   •   15:05
O femeie la volan reprezintă un "rău" pentru societate! Cine a făcut această declaraţie

Marele muftiu al Arabiei Saudite a afirmat că interzicerea şofatului pentru femei are drept scop să "protejeze societatea de rău", a anunţat joi presa saudită, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, la Medina, Abdul Aziz al ash-Shaikh a făcut apel să "nu se facă din subiectul (privind acordarea dreptului de a şofa pentru femeile saudite) una dintre preocupările majore ale societăţii".

El a propus ca acest subiect să fie abordat din perspectiva protejării societăţii de "rău".

Această luare de poziţie a celei mai înalte autorităţi religioase din Arabia Saudită reflectă ostilitatea mediilor religioase faţă de dreptul sauditelor de a urca la volan. Cu toate acestea, activiste saudite au anunţat miercuri că au primit asigurări din partea ministrului de Interne, prinţul Muhammad bin Nayef, că subiectul privind dreptul femeilor de a şofa va fi examinat.

Aziza al-Yousef, care a participat la o campanie privind dreptul femeilor de a şofa organizată pe 26 octombrie, a declarat pentru AFP că a mers, marţi, la ministru, împreună cu o altă activistă, Hala al-Dosari. "Ministrul ne-a spus că problema privind dreptul femeilor de a şofa va fi pe masă şi să sperăm la un rezultat pozitiv", a afirmat ea.

Întâlnirea s-a desfăşurat prin videoconferinţă, deoarece mixitatea socială este interzisă în Arabia Saudită, un regat ultraconservator şi singura ţară din lume în care femeile nu au dreptul să şofeze.

"Prinţul Nayef ne-a spus că problema va fi tranşată de instanţele legislative", a adăugat Aziza al-Yousef.

Cele două activiste şi-au exprimat speranţa ca dreptul de a şofa pentru femei să fie acordat printr-un "decret regal", ţinând cont de faptul că regele Abdullah este principalul legislator, în timp ce Consiliul Shura o instanţă pur consultativă.

Legea islamică este aplicată în mod strict în Arabia Saudită. Prin urmare, sauditele nu au dreptul să călătorească, să se angajeze sau chiar să se căsătorească fără acordul unui tutore.

×