La două zile de la învestire, preşedintele american, Barack Obama, urma să semneze, aşa cum promisese, decretul de închidere a închisorii de maximă securitate de la Guantanamo.
Liderul de la Casa Albă a anunţat încă din timpul campaniei electorale că este un puternic susţinător al închiderii centrului de detenţie de maximă securitate de la baza americană din Guantanamo Bay (Cuba), locul în care, după atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA, forţele americane au trimis sute de prizonieri clasificaţi drept “terorişti”. Ieri, decizia a fost în sfârşit semnată de Barack Obama, care distruge astfel, prin gestul său, simbolul exceselor fostei Administraţii George W. Bush în “lupta împotriva terorismului”.Opinia publică americană pare împărţită cu privire la decizia lui Obama. Un sondaj realizat de CNN şi preluat de AFP arată că 51% dintre cei chestionaţi sunt favorabili închiderii centrului de detenţie şi susţin transferul prizonierilor de la Guantamo către alte închisori. Alţi aproximativ 47% dintre respondenţi au apreciat că ţinerea în custodia americanilor a teroriştilor trebuie să continue. În 2005, potrivit Gallup, doar 36% dintre americani erau favorabili închiderii Guantanamo, 58% fiind pentru menţinerea acesteia.
Procedurile aferente închiderii centrului de maximă securitate ar putea dura aproximativ un an. În total, pe la baza navală de la Guantanamo, amenajată ca o fortăreaţă, au trecut 800 de deţinuţi acuzaţi de terorism. În prezent, acolo se mai află 245 de prizonieri, dintre care 21 sunt acuzaţi de crime de război şi 60 ar putea fi eliberaţi. În cazul acestora din urmă, situaţia este destul de delicată – ei nu pot fi trimişi în ţările de origine din cauză că acolo ar putea deveni persecutaţi. Despre transferarea deţinuţilor nu au fost făcute deocamdată declaraţii oficiale, dar şase ţări au anunţat că ar putea primi, pe teritoriile lor, prizonieri consideraţi “periculoşi” de fostul regim de la Washington. Obama a semnat şi un decret care modifică normele conform cărora sunt încarceraţi şi interogaţi suspecţii deţinuţi de CIA. Metodele utilizate de agenţie în lupta împotriva terorismului au fost viu criticate în cursul ultimului mandat al lui George W. Bush.
FĂRĂ BIBLIE
Obama s-a simţit dator să depună jurământul încă o dată,
pentru că marţi s-a produs o încurcătură în termeni. El a pronunţat din nou
textul miercuri, în Sala Hărţilor de la Casa Albă, în faţa preşedintelui Curţii
Supreme de Justiţie, dar în absenţa Bibliei lui Abraham Lincoln.