x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama anunţă că o "ameninţare teroristă credibilă" vizează SUA

Obama anunţă că o "ameninţare teroristă credibilă" vizează SUA

30 Oct 2010   •   00:00
Obama anunţă că o "ameninţare teroristă credibilă" vizează SUA

Pachete suspecte găsite în Marea Britanie şi Dubai şi destinate unor organizaţii evreieşti din Statele Unite "aparent, conţin material explozibil", a anunţat ieri preşedintele Barack Obama, precizând că este vorba despre o "ameninţare credibilă împotriva ţării".

UPDATE: Coletul interceptat pe aeroportul din Dubai, provenind din Yemen, conţinea explozibil şi un sistem de detonare care "poartă amprenta organizaţiilor teroriste ca al-Qaida", a anuţat sâmbătă poliţia din Dubai, într-un comunicat citat de AFP. Pachetul descoperit în Dubai conţinea telefoane mobile şi componente ce păreau "detonatoare şi un cronometru", potrivit presei americane.

Un prim pachet suspect a fost găsit în centrul de distribuţie a mărfurilor de pe aeroportul East Midlands din Marea Britanie.

Potrivit unei surse britanice, pachetul supect a fost găsit în urma unei informaţii primite de serviciile de securitate, mai degrabă decât în urma unei verificări la întâmplare.

Potrivit Scotland Yard, avionul care venea din Yemen şi se îndrepta spre Statele Unite s-a oprit pe aeroportul East Midlands, iar încărcătura acestuia a fost examinată. Au fost efectuate teste şi mai multe obiecte au fost trimise pentru o "examinare ştiinţifică", a declarat poliţia.

Pachetul suspect, care conţinea un cartuş de imprimantă "modificat", nu avea materiale explozibile, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate, dar această situaţie a determinat inspectarea atentă a avioanelor de transport de pe două aeroporturi americane - Newark, New Jersey şi Philadelphia, Pennyslvania. Autorităţile au verificat, de asemenea, un camion al companiei UPS la New York, dar nu au găsit nimic periculos.

Anchetatorii examinează un pachet similar şi în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Ambele au fost trimise de o aceeaşi persoană din Yemen, prin firma de transport UPS, şi urmau să ajungă în Statele Unite, destinaţia fiind descrisă ca "extrem de sensibilă".

Oficialii americani cred că în spatele acestui complot se află Al-Qaida din Peninsula Arabă, în timp ce autorităţile din Yemen au deschis o investigaţie în legătură cu pachetul suspect trimis din această ţară către aeroportul East Midlands, în Marea Britanie.

"Examinarea pachetelor a dus la concluzia că, aparent, conţin material explozibil", a declarat Obama.

Surse apropiate anchetatorilor, citate de CNN, au declarat că substanţa descoperită în dispozitive este un compus organic exploziv, din aceeaşi familie cu nitroglicerina.

Russell Craig, un purtător de cuvânt al autorităţilor aeroportuare, a declarat că investigaţia a provocat o minimă perturbare a activităţii şi a afectat numai zona de distribuţie a mărfurilor

"Ambele curse la bordul cărora se aflau pachetele aveau destinaţia Statele Unite, în special două temple evreieşti din Chicago", a mai declarat preşedintele american.

×
Subiecte în articol: externe