x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obligata sa se vanda in Bosnia-Hertegovina

Obligata sa se vanda in Bosnia-Hertegovina

24 Ian 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
COSMAR - Povestea unei fete de 19 ani care a vrut sa emigreze in Italia O romanca de 19 ani a fost fortata sa devina prostituata in Bosnia-Hertegovina. Dupa ce a incercat sa se sinucida, fata a fost batuta de patronul clubului unde era angajata. Cu ajutorul autoritatilor, romanca a scapat si a fost trimisa la un centru de ajutor.
ANCA ALEXE

CLUB. Fetele erau obligate sa danseze in local pentru a atrage clienti
Vecinul sau i-a promis ca o va ajuta sa treaca granita in Italia si ii va gasi un loc de munca acolo. Romanca, in varsta de 19 ani, a fost rapita si fortata sa devina prostituata. Dupa ce a trecut granita, fara sa stie ce urmeaza sa se intample, Ariana a fost trimisa la un "centru de colectie" din Belgrad, unde erau si alte fete de varsta ei. Traficantii au fost prinsi, romanca eliberata dar nu inainte de a trece prin alte peripetii.

"Doua zile mai tarziu, Ariana a fost transportata ilegal in Bosnia si Hertegovina. Acolo a fost cumparata de patronul unui bar de noapte", a declarat Mara Radovanovic, presedintele organizatiei nonguvernamentale (ONG) Lara, institutie din Bosnia si Hertegovina, cu sediul la Bijeljina, care se ocupa cu adapostirea victimelor.

AJUTOR. Romanca a povestit cum a fost silita sa se fotografieze goala. Cu fotografiile fetelor, rapitorii au facut un catalog. Ariana a inteles atunci ca acele poze urmau sa fie aratate clientilor, iar ele, fetele, vandute. Ariana a realizat ca urma sa lucreze ca prostituata si ca trebuie sa-si vanda corpul unor straini. Dupa cateva zile petrecute in acel club de noapte, a incercat sa se sinucida. Patronul clubului a dus-o la spital, dupa care a fortat-o sa-si reia munca. "Atunci a inceput sa o bata. Ii spunea ca asa patesc fetele care nu sunt cuminti si care nu se comporta cum trebuie. Tot in perioada aceea, autoritatile au inceput sa tina evidenta tuturor dansatorilor din cluburile de noapte, a asa-numitilor dansatori", sustine Mara Radovanovic. Ariana s-a folosit de asta si, dupa ce a fost batuta, a facut reclamatie la politie. Le-a explicat ofiterilor cum a sosit aici si cum a fost obligata sa intretina relatii sexuale.

LA ADAPOST. "In momentul acela, Ariana a fost trimisa la noi, la adaposturile Lara, unde am avut grija ca ea sa aiba tot ceea ce isi doreste", a subliniat presedintele organizatiei.

"A fost un exemplu de curaj din partea ei. Nu a scos un cuvant atata vreme pentru ca ii era frica sa nu pateasca ceva mai rau sau sa fie trimisa inapoi in acel club. A riscat ducandu-se la politie, dar si-a castigat libertatea si demnitatea", a afirmat Radovanovic.

Potrivit acesteia, autoritatile din Bosnia si Hertegovina nu admit ca in teritoriu exista cu adevarat trafic de persoane si ca acesta a luat amploare. Pentru ei, aceste actiuni sunt cunoscute sub termenul de prostitutie. Si asta pentru ca legile cu privire la protectia cetateanului si mai ales la asistenta medicala au devenit aproape inexistente.

ALT CAZ, CU O MINORA
Fundatia Lara, care a adapostit-o pe Ariana, a salvat peste 100 de victime ale traficului de fiinte umane. Mara a relatat cazul unei alte fete, de 15 ani, din Ungaria, pe nume Suzana. Suzana se afla in vacanta de vara la rudele sale din Pancevo, in apropiere de Belgrad. Era fiica unei judecatoare si a unui medic. Era cea mai buna eleva din scoala. In timp ce se afla cu unchiul ei in parc, trei barbati s-au apropiat de ei, l-au batut pe barbat, iar pe ea au rapit-o. S-a trezit intr-un apartament, inconjurata de cateva persoane care ii puneau haine de prostituata. I-au dat un pasaport fals. Inainte sa-si dea seama ce se intampla, s-a trezit langa granita Bosniei-Hertegovina, unde era asteptata de altcineva. Acolo a fost vanduta. A fugit repede la receptia restaurantului din apropiere si a rugat-o pe receptionera sa sune la politie. Din fericire pentru ea, patrula de politie se afla chiar la coltul strazii. Traficantii au fost arestati iar Suzana a fost trimisa la adaposturile Lara.
×
Subiecte în articol: diaspora ariana