x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oferta Japoniei de a media negocierile cu SUA constituie "un moment de cotitură", apreciază Teheranul

Oferta Japoniei de a media negocierile cu SUA constituie "un moment de cotitură", apreciază Teheranul

28 Mai 2019   •   17:46
Oferta Japoniei de a media negocierile cu SUA constituie "un moment de cotitură", apreciază Teheranul

 Iranul a salutat marţi oferta Japoniei de a fi mediator în negocierile cu SUA, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, calificând planificata vizită la Teheran a premierului nipon Shinzo Abe drept "un moment de cotitură", informează dpa.

Abe se va întâlni cu preşedintele iranian Hassan Rouhani la Teheran în iunie, chiar dacă data exactă a întrevederii nu a fost deocamdată fixată, a anunţat Mousavi, citat de agenţia de presă IRNA.

Premierul Japoniei are bune relaţii atât cu Iranul, cât şi cu preşedintele american Donald Trump, a cărui administraţie a sporit presiunea diplomatică şi a reintrodus sancţiunile împotriva Teheranului. Donald Trump abia a părăsit Japonia după o vizită de stat de patru zile.

Abe a declarat luni că Japonia "doreşte să facă tot ce se poate" pentru a soluţiona conflictul dintre Iran şi SUA. "Vrem să oferim diplomaţiei încă o şansă", a spus Mousavi, adăugând totodată că baza fundamentală pentru negocieri este respectul pentru acordurile internaţionale, respect pe care, potrivit oficialului iranian, SUA nu l-au demonstrat prin retragerea sa unilaterală din acordul asupra programului nuclear iranian, încheiat în 2015. "De aceea, deocamdată nu sunt planificate negocieri", a spus Mousavi.

Potrivit lui, Iranul doreşte ca SUA să se angajeze din nou în acest acord şi să ridice sancţiunile împotriva Iranului. De asemenea, el a îndemnat Europa să implementeze acordul până la începutul lui iulie, cu accent special pe ridicarea tuturor sancţiunilor economice. Dacă sancţiunile nu vor fi ridicate, Iranul va anula limita convenită pentru uraniul îmbogăţit, a atenţionat el.

Trump a afirmat luni că este dispus să discute cu Teheranul. "Premierul şi Japonia au o foarte bună relaţie cu Iranul", a spus Trump. "Cred că Iranul ar dori să discute. Dacă ei doresc să discute, atunci şi noi dorim să discutăm", a adăugat preşedintele american.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: japonia sua negocieri