x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficialitățile chineze, pedepsite de partid pentru că nu au oprit pandemia Delta

Oficialitățile chineze, pedepsite de partid pentru că nu au oprit pandemia Delta

de Şerban Mihăilă    |    12 Aug 2021   •   07:40
Oficialitățile chineze, pedepsite de partid pentru că nu au oprit pandemia Delta

Reizbucnirea pandemiei de COVID-19 se dovedește fatală pentru numeroase oficialități chineze, care plătesc scump pentru creșterea alarmantă a cazurilor de infectare din țară. Partidul Comunist din China a pedepsit de curând aproape 50 de oficialități locale, care nu au reușit să oprească valul devastator de îmbolnăviri, provocat de varianta Delta a coronavirusului. În momentul de față, gigantul asiatic este confruntat cu cea mai gravă criză generată de virus în ultimul an.  

Actuala erupție a numărului de cazuri, semnalată prima oară în orașul estic Nanjing, s-a răspândit rapid în peste jumătate dintre cele 31 de provincii chineze și a provocat peste 1.000 de infecții simptomatice în numai trei săptămâni, arată un calcul făcut de CNN, în urma examinării rapoartelor zilnice ale Comisiei Naționale de Sănătate. Autoritățile au trecut imediat la impunerea unor măsuri restrictive severe, la testarea în masă, precum și la carantinarea extinsă, conform unui set strict de reguli aplicate anterior pentru eradicarea rapidă a unor focare sporadice de infecție. Aceste măsuri au fost aplicate la o scară și cu o intensitate fără precedent. 

 

Cad capetele liderilor locali

 

Concomitent, oficialitățile care nu au reușit să implementeze strategia anti-COVID cu promptitudine se confruntă cu măsuri disciplinare extrem de dure. În întreaga țară, cel puțin 47 de oficialități, între care lideri de guverne locale sau șefi de comisii de sănătate, spitale și aeroporturi au fost pedepsiți pentru neglijență. În Nanjing, capitala provinciei Jiangsu, 15 oficialități au fost trase la răspundere, deoarece au permis răspândirea infecțiilor pe Aeroportul Internațional Nanjing-Lukou, susține un comunicat dat publicității de către Comisia Centrală pentru Inspecție și Disciplină a Partidului Comunist (CCDI), citat de CNN. Aeroportul este locul de unde ar fi pornit noul val de COVID-19, care s-a extins apoi rapid în întreaga țară. Nouă femei de serviciu au fost testate pozitiv aici, pe data de 20 iulie, iar autoritățile au legat acest focar de un zbor venit din Rusia, pe 10 iulie. Trei oficialități de la aeroportul din Nanjing sunt anchetate de o comisie locală de disciplină, două dintre acestea fiind reținute. Alte oficialități ale orașului, între care viceprimarul din Nanjing, au primit pedepse care variază de la suspendare, la avertismente severe. În Zhangjiajie, un punct de atracție turistică din sudul provinciei Henan, renumit pentru coloanele sale calcaroase care au inspirat pelicula „Avatar”, 18 oficialități au fost pedepsite pentru „răspunsul lor neglijent” în soluționarea noului val de infecții, arată un alt comunicat al CCDI. Zhangjiajiea a fost plasat sub carantină luna trecută, după ce un spectacol de teatru la care au participat mii de oameni a declanșat îngrijorarea autorităților în privința existenței unui eveniment, legat de focarul din Nanjing, ce ar fi avut potențialul să răspândească rapid varianta Delta a virusului. La rândul său, orașul Yangzhou, aflat în vecinătatea Nanjingului, a devenit un focar de COVID-19. Începând de marți, aici au fost raportate 394 de infecții simptomatice, între care 26 de „cazuri severe” și șase pacienți aflați în stare critică, a anunțat CNN. La sfârșitul săptămânii trecute, comisia disciplinară din Yangzhou a avertizat șase oficiali și a criticat sever alți doi pentru modul defectuos în care au gestionat o acțiune de testare în masă, soldată cu propagarea virusului în rândul unor participanți la această operațiune. Până acum, focarul respectiv a provocat infectarea a peste 30 de persoane. 

 

Toleranță zero

 

Cunoscută sub numele „toleranța zero” față de COVID-19, strategia chinezilor contra coronavirusului a pus oficialitățile sub o presiune imensă, încă de la izbucnirea pandemiei, în 2020, o serie de autorități locale fiind pedepsite în acest interval de timp. Noua variantă Delta, cu o contaminare extrem de rapidă, a aruncat însă un mare semn de întrebare asupra eficienței strategiei chineze în combaterea virusului. În ultimele săptămâni, reputați experți în sănătate publică din China au cerut o modificare a acestei strategii, sugerând că țara ar trebui să învețe să coexiste cu coronavirusul, așa cum procedează și alte state cu o rată relativ ridicată a vaccinărilor. Răspunsul pare să fi venit însă foarte rapid. Într-un comentariu publicat cu câteva zile în urmă de ziarul „Cotidianul Poporului”, portavocea Partidului Comunist, fostul ministru al Sănătății, Gao Qiang, a atacat ideea „coexistenței cu virusul”, dând astfel de înțeles cam care ar fi poziția oficială a Beijingului. În articol, Gao a acuzat Statele Unite și Marea Britanie că „desconsideră siguranța și sănătatea oamenilor”, provocând reapariția focarelor de infecție, prin relaxarea restricțiilor contra COVID-19.  „Nu numai că nu putem relaxa controlul epidemiei, ci trebuie să întărim legăturile slabe, să astupăm deficiențele și să monitorizăm cu hotărâre situația epidemiologică, lansând din timp avertismentele necesare. Nu este vorba despre «coexistența cu virusul», ci despre un angajament în lupta pe termen lung pentru eradicarea virusului”, a conchis Gao. 

 

 

În întreaga țară, cel puțin 47 de oficialități, între care lideri de guverne locale sau șefi de comisii de sănătate, spitale și aeroporturi au fost pedepsiți pentru neglijență în lupta contra COVID-19.

×