x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omul lui Bush - John Negroponte ia sefia serviciilor secrete

Omul lui Bush - John Negroponte ia sefia serviciilor secrete

17 Feb 2005   •   00:00

Presedintele american George Bush a facut ieri o numire-surpriza: John Negroponte, actualul ambasador al SUA in Irak, om de baza al Administratiei, cu radacini romanesti, va trece la sefia Serviciului national de informatii.

Negroponte va avea autoritate asupra a aproape 15 organisme, in care lucreaza peste 100.000 de civili si militari. Pentagonul controleaza 80% din bugetul anual total al acestor agentii, care reprezinta aproximativ 40 de miliarde de dolari. Desemnarea lui Negroponte trebuie sa mai fie confirmata de Senatul american.

Responsabilitatile sale sunt imense, dupa cum a aratat Bush: "Va fi principalul consilier al presedintelui pe problemele de servicii de informatii, va avea autoritatea de a cere strangerea de informatii si de a stabili normele comune pentru membrii serviciilor". Om de nadejde al Casei Albe, in primavara acestui an, Negroponte a fost trimis ca ambasador in Irak. Inainte de a primi postul de la Bagdad, Negroponte a fost emisarul SUA la ONU si, printre altele, a fost negociatorul fostului presedinte american Richard Nixon, in Vietnam. Negroponte recunoaste deschis ca familia sa a poposit la un moment dat si in Romania, in zona Galati - Braila. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe negroponte