x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU confirmă ieșirea Statelor Unite din OMS. China ripostează

ONU confirmă ieșirea Statelor Unite din OMS. China ripostează

08 Iul 2020   •   13:43
ONU confirmă ieșirea Statelor Unite din OMS. China ripostează

SUA au confirmat, ieri, că a notificat oficial ONU cu privire la retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), acuzată de administrația de la Washington că a reacţionat cu întârziere la pandemia de coronavirus, transmite AFP. 

Notificarea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Naţiunile Unite au confirmat primirea scrisorii. Aceasta va deveni efectivă în termen de un an, la 6 iulie 2021. 

SUA este cel mai important contribuabil al organizaţiei.

"Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial SUA din OMS în plină pandemie", a scris pe Twitter Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru afaceri externe din Senatul SUA.

Președintele Donald Trump a acuzat OMS că a devenit o marionetă a Chinei.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat că SUA, membru fondator al OMS în 1948, trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a se retrage din organizaţie: să respecte un termen de un an şi să fie la zi cu contribuţiile financiare.

La rândul ei, China a criticat, astăzi,  SUA pentru retragerea din OMS și atrage atenția că decizia va avea consecinţe grave pentru ţările în curs de dezvoltare.

Autoritățile de la Beijing cer comunităţii internaţionale să sprijine mai mult OMS, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.

 

×
Subiecte în articol: onu oms donald trump China sua