x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU denunță execuţiile de minori din Iran

ONU denunță execuţiile de minori din Iran

24 Oct 2019   •   22:30
ONU denunță execuţiile de minori din Iran

Expertul Naţiunilor Unite însărcinat cu monitorizarea drepturilor omului în Iran, Javaid Rehman, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu folosirea continuă de către Teheran a pedepsei cu moartea, inclusiv asupra minorilor, într-un raport prezentat Adunării Generale a ONU (UNGA), relatează DPA.

Javaid Rehman a atras atenţia că, până la mijlocul lunii iulie, cel puţin 173 de persoane au fost executate în Iran în acest an, inclusiv două de 17 ani. El a adăugat că, în 2018, au existat „şapte cazuri raportate de execuţii ale unor minori condamnaţi”.

„În prezent există un număr estimat de 90 de persoane pe culoarul morţii care aveau sub 18 ani în momentul când ar fi comis faptele de care sunt acuzate”, a precizat expertul ONU în raportul său.

„Poziţia deţinătorilor de mandat pentru proceduri speciale şi a Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului privind execuţia copiilor condamnaţi a fost fără echivoc. Ei au spus că această practică este absolut interzisă şi trebuie oprită imediat”, a adăugat el.

În 2013, au fost introduse unele amendamente juridice cu scopul de a reduce numărul execuţiilor condamnaţilor de minori în Iran.

Raportorul special a atras de asemenea atenţia că înrăutăţirea situaţiei economice din ţară afectează în special minorităţile etnice şi religioase, evidenţiind că, în rândul acestora, există un număr disproporţionat de persoane care sunt executate pe baza unor acuzaţii privind securitatea.

Un număr disproporţionat de prizonieri politici în Republica Islamică sunt din rândul minorităţilor, a adăugat el.

Javaid Rehman a mai spus că, în ciuda deciziei binevenite a Teheranului de a le permite femeilor să asiste la meciuri de fotbal pe stadion, „este vorba doar de un pas, pentru că în rest discriminarea extinsă împotriva femeilor persistă în legislaţie şi în practică”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: execuții minori iran