x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU face bilanţul tragedieie din Siria: au murit peste 100.000 de oameni

ONU face bilanţul tragedieie din Siria: au murit peste 100.000 de oameni

25 Iul 2013   •   21:02
ONU face bilanţul tragedieie din Siria: au murit peste 100.000 de oameni

Peste 100.000 de persoane au murit în Siria de la începutul conflictului, a declarat joi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a chemat la noi eforturi pentru organizarea unei conferinţe de pace vizând reglementarea conflictului sirian, transmite AFP.

 
Ban Ki-moon şi secretarul de stat al SUA, John Kerry, care s-au întâlnit la sediul ONU din New York, au reafirmat în faţa presei, înaintea întrevederii, că nu poate exista o soluţie militară în cazul acestui conflict care afectează Siria de 28 de luni. 
 
În timp ce rebelii sirieni estimează că bilanţul morţilor este cu mult peste 100.000, ONU s-a arătat mereu mai prudentă în ce priveşte această numărătoare. Dar Ban Ki-moon a apreciat joi că 'peste 100.000 de persoane au fost ucise şi mai multe milioane au fost strămutate sau au fost silite să se refugieze în ţările vecine'. 
 
"Trebuie să punem capăt acestui conflict, iar acţiunile violente trebuie să înceteze de ambele părţi. Este imperativ să organizăm o conferinţă de pace la Geneva îndată ce va fi posibil", a adăugat secretarul general al ONU, care ar dori ca această reuniune să aibă loc în septembrie. 
 
SUA şi Rusia continuă eforturile în vederea organizării acestei noi conferinţe de pace internaţionale consacrate Siriei, după cea organizată în urmă cu un an care a urmărit elaborarea unui plan de tranziţie. Dar această nouă reuniune care, iniţial, urma să aibă loc în luna iunie pare moartă din faşă, ca urmare a dezacordurilor majore privind obiectivul şi participanţii la aceasta, precum şi din cauza continuării războiului pe teren, remarcă AFP. 
 
Noul lider al opoziţiei siriene, Ahmad Jarba, se afla joi, la New York, unde urma să se întâlnească cu John Kerry, înaintea unei reuniuni a membrilor Consiliului de Securitate prevăzută pentru vineri.

×
Subiecte în articol: violente siria morti