x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU. Tragedie umanitară în Irak după capturarea oraşului Sinjar de jihadişti

ONU. Tragedie umanitară în Irak după capturarea oraşului Sinjar de jihadişti

de Agerpres    |    03 Aug 2014   •   19:02

Până la 200.000 de persoane au fugit din oraşul Sinjar, din nordul Irakului, capturat duminică de jihadiştii din Statul Islamic (SI), a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite, exprimându-şi îngrijorarea pentru siguranţa acestora, relatează AFP.

'O tragedie umanitară este pe cale să se producă la Sinjar', a declarat emisarul ONU pentru Irak, Nikolai Mladenov, într-un comunicat dat publicităţii după ce jihadiştii au alungat forţele kurde din acest oraş ce găzduia zeci de mii de strămutaţi.

Potrivit comunicatului, primele informaţii vorbesc despre până la 200.000 de persoane strămutate de progresul jihadiştilor.

'Naţiunile Unite sunt foarte îngrijorate de siguranţa fizică a acestor persoane', a insistat Mladenov, care se teme mai ales pentru cei care au fugit în munţii din Sinjar şi care s-ar putea afla acum într-o capcană într-o zonă încercuită de jihadişti. 'Situaţia umanitară a acestor civili este considerată ca fiind groaznică, iar nevoile pentru ajutoare de bază precum hrana, apa potabilă şi medicamente sunt urgente', conform comunicatului.

Forţele kurde care controlau Sinjar s-au retras duminică, abandonând oraşul în faţa SI, care i-a alungat deja sâmbătă pe kurzii din Zumar, un alt oraş aflat în apropierea Mosul, preluând controlul şi asupra unor câmpuri petrolifere. În context, Mladenov a făcut apel la autorităţile din Kurdistanul autonom şi la guvernul federal din Bagdad să coopereze pentru a face faţă acestei noi crize.

×
Subiecte în articol: irak