x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Operă de artă, mâncată într-un muzeu

Operă de artă, mâncată într-un muzeu

02 Mai 2023   •   09:15
Operă de artă, mâncată într-un muzeu

O operă de artă constând dintr-o banană lipită cu bandă adezivă pe un perete al Muzeului Leeum din Seul a fost distrusă de un student, care a mâncat-o. Vizitatorul a încercat apoi să repare lucrarea, lipind înapoi pe perete coaja rămasă. Muzeul a plasat ulterior o banană întreagă, restaurând astfel opera de artă numită „Comedian” și anunțând că nu va cere daune studentului.

Lucrarea aparține artistului italian Maurizio Cattelan, 62 de ani, cunoscut pentru sculpturile și instalațiile sale „hiperrealiste” și abordarea satirică a artei. Una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale sale îl reprezintă pe Papa Ioan Paul al II-lea, în costum de ceremonie, lovit de un meteorit.

Informat că lucrarea sa a fost mâncată, artistul italian a spus că nu-i nicio problemă.

Studentul sud-coreean devorator de artă a declarat presei locale că a văzut lucrarea lui Cattelan ca pe un act de rebeliune și atunci s-a manifestat prin „altă rebeliune împotriva unei rebeliuni”. „Deteriorarea unei opere de artă ar putea fi văzută și ca o operă de artă, m-am gândit că ar fi interesant”, a mai spus el.

Nu este prima dată când o operă de Cattelan este mâncată. În 2019, artistul David Datuna a scos banana de pe perete, după ce opera de artă fusese vândută cu 120.000 de dolari la Art Basel din Miami. Și atunci, banana a fost înlocuită și nu s-a luat nicio măsură împotriva atacatorului.

×
Subiecte în articol: Muzeul Leeum banana Maurizio Cattelan