x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Optimismul în privinţa refacerii lui Schumacher, la cote minime

Optimismul în privinţa refacerii lui Schumacher, la cote minime

28 Feb 2014   •   21:19
Optimismul în privinţa refacerii lui Schumacher, la cote minime

Se împlinesc două luni de când multimplul campion de Formula 1, germanul Michael Schumacher, a suferit un grav accident la schi, în staţiunea franceză Meribel, alegându-se cu traumatism cranian sever şi o comă indusă.

Deşi de la spitalul CHU din Grenoble, unde este internat la terapie intensivă Schumacher s-a anunţat că medicii care-i acordă îngrijiri sportivului au decis declanşarea procesului de trezire treptată din coma artificială, nu au venit veşti bune despre revenirea lui Schumacher. Din contră, revista germană Focus a speculat acum câteva zile că procesul de trezire a fost oprit, pentru că pacientul nu dădea semne de revenire.

Unii neurologi sunt de părere chiar că este puţin probabil ca după atât timp Schumacher să se refacă total, scrie csbnews.com.

Managerul de comunicare al familiei Schumacher, Sabine Kehm, a declarat, într-un comunicat, că “Michael este tot în faza trezirii treptate” şi că această fază “poate dura mult timp”. Numai că, din ordinul familiei, spitalul sau managerul de comunicare oferă informaţii cu picătura despre starea sănătăţii campionului, pentru a-i proteja dreptul la intimitate.

“Nu sună deloc bine”, este de părere Tipu Aziz, profesor de neurochirurgie la Oxford University, care nu are legătură directă cu cazul Schumacher, dar vorbeşte din experienţă. “Faptul că nu s-a trezit încă arată că traumatismul este extrem de sever şi că o refacere totală este improbabilă”, apreciază specialistul.

Aziz explică faptul că dacă nu începi să obţii câteva semnale pozitive, deja totul devine îngrijorător, adăugâd că medicii lui Schumacher probabil realizează tomografii în mod regulat, pentru a căuta ceva semne de activitate cerebrală, deşi astfel de semne sunt greu de detectat atunci când pacientul este încă sedat.

Alţi experţi spun că este prematură pronunţarea unui prognostic sigur. “Aproximativ 90% din refacere se petrece în primele 9-12 luni, deci e încă prea devreme pentru a ne pronunţa”, a declarat Dr. Anthony Strong, neurochirurg la King's College London. “Cu cât mai mult stă o persoană în comă, cu atât mai greu îşi va putea reveni”, adaugă acesta.

Ironia sorţii, un film în care apare şi Michael Schumacher vorbind despre...moarte urmează să fie lansat la 28 martie pe ecrane.
Filmul “One - Leben am Limit”, a cărui temă este pericolul conducerii unui bolid de Formula 1, îndeosebi în anii 1970-1980, va fi lansat la 28 martie. Într-un trailer difuzat de producători apare şi Michael Schumacher vorbind despre moarte, scrie sudinfo.be.
Spre sfârşitul trailerului, în care se succed imagini de arhivă (momente fericite şi accidente) şi interviuri realizate în prezent, apare în faţa camerei fostul rege al Formulei 1, Michael Schumacher, care spune: “Nimeni nu vrea să moară într-o maşină de curse”.

×
Subiecte în articol: recuperare Michael Schumacher