x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Organizaţiile neguvernamentale israeliene cer instaurarea unui culoar pentru evacuarea răniţilor din Fâşia Gaza

Organizaţiile neguvernamentale israeliene cer instaurarea unui culoar pentru evacuarea răniţilor din Fâşia Gaza

de Agerpres    |    18 Iul 2014   •   20:28
Organizaţiile neguvernamentale israeliene cer instaurarea unui culoar pentru evacuarea răniţilor din Fâşia Gaza

Principalele organizaţii neguvernamentale israeliene pentru apărarea drepturilor omului au cerut vineri instaurarea unui culoar umanitar pentru a permite evacuarea din Fâşia Gaza a răniţilor palestinieni din cauza bombardamentelor continue.

"Facem apel la o acţiune imediată pentru ca Israelul să-şi onoreze obligaţia legală de a instaura un mecanism pentru a reglementa evacuarea răniţilor din Fâşia Gaza", au pledat ONG-urile într-o scrisoare colectivă adresată ministrului israelian al apărării, Moshe Yaalon.

Organizaţiile cer astfel "deschiderea unui culoar umanitar care să le permită locuitorilor să se deplaseze din zonele bombardate către zonele securizate" şi solicită ca "echipele de salvare şi personalul medical (din Gaza) să aibă posibilitatea de a-şi îndeplini misiunea fără ca viaţa lor să fie în pericol".

În scrisoare este denunţată discrepanţa dintre dispozitivul umanitar - pe care Israelul promisese să-l respecte după numeroase critici provocate de gestionarea de către israelieni a problemei răniţilor în cursul operaţiunii din 2008-2009, soldată cu 1.400 de morţi - şi realitatea din teren.

În total, 274 de palestinieni au fost ucişi şi alţi aproape 2.000 au fost răniţi de la declanşarea, pe 8 iulie, a ofensivei israeliene în Fâşia Gaza. 

×
Subiecte în articol: Israel fasia gaza