x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultima aroganță a americanilor cu Osama bin Laden. Corpul liderului al-Qaeda a fost „livrat” în mare ca... un colet poștal

Ultima aroganță a americanilor cu Osama bin Laden. Corpul liderului al-Qaeda a fost „livrat” în mare ca... un colet poștal

de Robert Veress    |    22 Noi 2012   •   16:58
 Ultima aroganță a americanilor cu Osama bin Laden. Corpul liderului al-Qaeda a fost „livrat” în mare ca... un colet poștal
După uciderea lui Osama bin Laden, americanii au aruncat corpul liderului al-Qaeda într-o operațiune care a semănat cu livrarea unui colet poștal. Cei implicați în operațiune s-au referit la rămășițele pământești ale lui bin Laden ca fiind „Colet Fedex” (Fedex este o companie americană de curierat rapid internațional), după cum rezultă din email-urile obținute de Associated Press (AP), în baza accesului la informațiile publice, informează The Guardian.
Osama bin Laden a fost ucis în urma operațiunii desfășurată de trupele speciale ale marinei militare americane, pe data de 2 mai 2011, la Abbottabad, în Pakistan. Conform informațiilor oficiale, trupul celui considerat teroristul nr. 1 al planetei a fost aruncat în Marea Arabiei, de la bordul portavionului USS Carl Vinson. Înainte de debarasare, corpul neînsuflețit a fost spălat, învelit într-un cearșaf alb, apoi introdus într-un sac, împreună cu greutăți care să determine scufundarea rapidă. S-a ținut o foarte scurtă ceremonie islamică, cu versete citate în engleză și traduse de un vorbitor nativ de arabă (!), dar niciun marinar nu a văzut momentul în care corpul a fost aruncat peste bord.
Înainte de această ceremonie, amiralul Charles Gaouette, comandant adjunct al Flotei a V-a, l-a contactat pe amiral Samuel Perez, aflat la bordul portavionului Vinson, întrebându-l dacă are informații în legătură cu coletul ce trebuia să ajungă. Perez a răspuns: „Fedex a livrat coletul. Ambele camioane sunt în regulă și se întreaptă către bază” (referire la elicopterele cu care s-au deplasat trupele SEAL ce l-au anihilat pe bin Laden și, mai apoi, l-au transportat pe portavion).
Acestea sunt primele informații oficiale, legate de moartea lui Osama bin Laden, pe care Casa Albă a acceptat să le dea publicității, după anunțul referitor la suucesul operațiunii SEAL. Email-urile ce conțin respectivele informații au fost expediate de amiralul Gaouette unor înalți oficiali militari americani.
În luna martie a acestui an, Ministerul Apărării a răspuns unei solicitări AP, susținând că nu a putut „localiza” vreo fotografie sau imagini filmate din cursul operațiunii SEAL sau din timpul ceremoniei de pe portavionul Vinson. Nu e de găsit, conform Pentagonului, nici certificatul de deces, nici raportul de autopsie, nici rezultatul testului ADN.

×