x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ostatic pentru o zi

Ostatic pentru o zi

14 Aug 2004   •   00:00

Disperati sa atraga atentia asupra lor, insurgentii irakieni au adoptat, mai nou, strategia rapirilor de ziaristi. Dupa ce a fost luat pe sus din camera sa de hotel din Basra, jurnalistul britanic James Brandon a fost eliberat ieri dupa-amiaza.

ANCA ALDEA

James Brandon se afla, joi seara, in camera sa de hotel. Singur. Nu stia ca, la receptia hotelului, un grup de 30 de insurgenti irakieni se interesa de soarta lui. Rebelii au cerut receptionerului registrul de cazare pentru a verifica daca in hotel se afla straini. Au gasit numele ziaristului. Cei 30 de barbati inarmati, in uniforme de politie si cu cagule pe fata, au patruns in forta si au inceput sa perchezitioneze camera.

RANIT. Cand James a incercat sa fuga, doua focuri de arma au fost auzite la parterul cladirii, in holul receptiei. Ulterior, s-a aflat ca ziaristul, in varsta de numai 23 de ani, fusese ranit. Asa a ajuns, fara voia lui, in mainile insurgentilor, care au amenintat ca-l vor decapita daca americanii nu vor inceta atacurile in orasul sfant siit Najaf.

James, ziarist independent si colaborator ocazional al saptamanalului britanic The Sunday Telegraph, a fost ieri eliberat din mainile rapitorilor sai, a anuntat aseara un fotoreporter al Agentiei France Presse. Se pare ca punerea lui in libertate a fost un rezultat al negocierilor dintre rapitori si oamenii liderului radical siit Moqtada al-Sadr.

"EU SUNT ZIARIST". Pentru insurgentii irakieni, care nu doresc ca fortele "cotropitoare" sa le "calce" tara, James si altii ca el nu sunt decat niste "straini rau-voitori". Dovada este chiar marturia lui James, inregistrata de un cameraman independent care transmitea materiale Agentiei de stiri Reuters. Cameramanul fusese interpelat de grupul de insurgenti si fortat sa filmeze declaratiile colegului sau britanic. "Eu sunt ziarist si relatez ce se intampla in Irak. Sunt James Brandon de la Sunday Telegraph", spune ziaristul pe inregistrarea video. "Le cerem militarilor americani sa se retraga din Najaf in 24 de ore. In caz contrar il vom ucide pe ostaticul britanic", a continuat unul dintre membrii grupului cu cagule.

LIBER

Agentia France Presse sustine ca jurnalistul se afla aseara "intr-una dintre resedintele liderului siit radical Moqtada al-Sadr din Basra", considerat de catre americani ca s-ar afla in spatele multor atentate teroriste antioccidentale.
×
Subiecte în articol: externe