x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ostaticul japonez - Mort din cauza ranilor

Ostaticul japonez - Mort din cauza ranilor

29 Mai 2005   •   00:00

Ostaticul japonez rapit in Irak la 8 mai a murit din cauza numeroaselor rani suferite de la capturarea sa.

DEZVINOVATIRE. Soldatul japonez Akihiko Saito nu a fost executat, sustin teroristii
Anuntul a fost facut pe Internet chiar de Ansar al-Sunna, gruparea apropiata retelei Al-Qaeda, care il retinuse pe Akihiko Saito si care a difuzat imagini cu trupul neinsufletit al japonezului. Teroristii sustin ca acesta a fost capturat in timpul unei ambuscade asupra convoiului in care se afla si ca, in momentul retinerii, japonezul s-a angajat intr-un schimb de focuri cu cel care il pazea. In comunicatul difuzat pe Internet de Ansar al-Sunna si care nu a fost, deocamdata, autentificat, se mai spune ca teroristul a tras asupra ostaticului cateva focuri de arma care nu l-au ucis, dar care i-au provocat rani serioase. Extremistii afirma ca japonezul a fost transportat ulterior intr-un loc sigur, insa acesta a murit din cauza unei hemoragii care nu a putut fi controlata. "Allah ne este martor", se mai scrie in comunicatul teroristilor, care sustin ca au vrut sa arate lumii intregi un japonez care pretindea ca serveste "fortele prietene" din Irak.

INTREBARI. Presa internationala se intreaba insa de ce explicatiile gruparii Ansar al-Sunna vin la trei saptamani de la moartea japonezului ale carui documente il prezinta ca pe un sef al securitatii bazei Ain Assad, din vestul Bagdadului. Comunicatul rapitorilor este insotit de imagini cu trupul insangerat al japonezului si cu mai multe acte care ii atesta identitatea. Fratele victimei a confirmat ca trupul din imaginile difuzate pe Internet este al lui Akihiko Saito, fost soldat japonez in varsta de 44 de ani. Guvernul nipon a recunoscut, la randul sau, ca soldatul despre care nu se mai stia nimic de aproape trei saptamani este barbatul din imaginile respective. Angajatorul britanic al lui Akihiko Saito, o firma de securitate care actioneaza in imprejurimile Bagdadului, anuntase anterior ca japonezul ar fi murit in timpul ambuscadei din 8 mai, care s-a soldat cu cel putin 10 morti.

ULTIMA ORA. Australianul ostatic in Irak de aproape o luna a fost transferat intr-un loc sigur, in afara zonei unde au loc bombardamente, ceea ce poate sugera apropiata sa eliberare, a anuntat un consilier de la Bagdad al muftiului Australiei. (Radu Croitoru)

×
Subiecte în articol: externe