x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Otravit - Abdullah Ocalan, liderul PKK, pus la "cura de metale"

Otravit - Abdullah Ocalan, liderul PKK, pus la "cura de metale"

de Delia Zahareanu    |    02 Mar 2007   •   00:00
Otravit - Abdullah Ocalan, liderul PKK, pus la "cura de metale"

Dupa ce a fost arestat in 1999, liderul separatist kurd al PKK, Aldullah Ocalan, a fost otravit sistematic cu crom si strontiu, releva analize efectuate recent.

Meniu cu metale toxice

Dupa ce a fost arestat in 1999, liderul separatist kurd al PKK, Aldullah Ocalan, a fost otravit sistematic cu crom si strontiu, releva analize efectuate recent.

Liderul separatist kurd Abdullah Ocalan a fost otravit prin ingerare de metale toxice, pe perioada detentiei sale in Turcia, au declarat avocatii sai, care au facut ieri publice rezultatele analizelor efectuate pe firele de par ale detinutului, dupa cum relateaza AFP. Giuliano Pisapia, unul din aparatorii italieni ai liderului Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a adaugat ca Ocalan sufera de "otravire progresiva", avansand ipoteza ca aceasta stare de fapt s-ar putea explica numai prin natura si componenta hranei si a bauturii pe care clientul sau le primeste in captivitate. Avocatii liderului rebelilor kurzi au dus pentru analize sase fire de par ale lui Ocalan, fara sa le dezvaluie expertilor cui ii apartin probele. Un laborator francez a relevat ca exista o concentratie de crom de sapte ori mai mare decat limitele normale, la care se adauga si doze peste strandardele comune de strontiu. Rezultatele au fost confirmate de doua alte laboratoare.

IMRALI. Abdullah Ocalan urma sa fie executat, dupa arestarea sa in 1999, de catre autoritatile turce, la finalul unei anevoioase urmariri si extradari ca in filme. In 2002, pedeapsa capitala i-a fost comutata in inchisoare pe viata, fiind singurul prizonier pe insula turca Imrali, din sudul Marii Marmara. Ocalan a fondat in anii ’70 Partidul Muncitorilor din Kurdistan, cu scopul de a face presiuni asupra Turciei, Iranului si Irakului sa acorde un teritoriu pentru formarea unui stat care sa adaposteasca populatia kurda. Curand, Statele Unite si Turcia au declarat PKK o organizatie terorista, deoarece formatiunea condusa de Ocalan s-a implicat in proteste si atentate soldate cu numeroase victime.

EXTRADAREA. Dupa ce a fost declarat liderul unei organizatii teroriste, lui Ocalan i s-a oferit protectie pe teritoriul sirian. Asta pana in 1998, cand Turcia a lansat amenintari directe la adresa Siriei in cazul in care nu l-ar fi extradat pe liderul PKK. Siria a ales o solutie de compromis, expulzandu-l pe Ocalan de pe teritoriul sau. Liderul separatist s-a refugiat in Rusia, dupa care a tranzitat Italia si Grecia. La 19 februarie 1999, Abdullah Ocalan a fost arestat de serviciile de informatii turce (MIT) in Kenia, in timp ce era transferat de la Ambasada Greciei catre aeroportul din Nairobi.

×
Subiecte în articol: externe liderul ocalan