x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pakistanul susţine că a ucis un lider al Al-Qaida suspectat de plănuirea unui atac în 2009 la metroul newyorkez

Pakistanul susţine că a ucis un lider al Al-Qaida suspectat de plănuirea unui atac în 2009 la metroul newyorkez

de Agerpres    |    06 Dec 2014   •   12:14

Armata pakistaneză a anunţat sâmbătă că a ucis un înalt responsabil al Al-Qaida, căutat de SUA pentru plănuirea unui atentat la metroul din New York în 2009, în cadrul unei operaţiuni ţintite în fiefurile islamiste din apropiere de frontiera cu Afganistanul, relatează AFP şi Reuters.

Adnan al-Shukrijumah, al cărui nume figura pe lista SUA a 'celor mai căutaţi terorişti' şi pentru a cărui prindere FBI oferea 5 milioane de dolari, a fost omorât sâmbătă într-o operaţiune ţintită în Waziristanul de Sud, fief al talibanilor la graniţa cu Afganistanul, a anunţat armata pakistaneză într-un mesaj transmis AFP.

Considerat drept şeful operaţiunilor externe şi o 'stea în ascensiune' a Al-Qaida, al-Shukrijumah a fost inculpat pentru un complot care a vizat detonarea unor bombe în metroul din New York în septembrie 2009.

De origine saudită, Adnan al-Shukrijumah ar fi urcat unul câte unul eşaloanele reţelei create de Osama Ben Laden, după ce a început ca spălător de vase într-o tabără de antrenament a Al-Qaida.

În prezent în vârstă de 39 de ani, el a ajuns în SUA când era copil şi a crescut în Brooklyn, după care s-a instalat cu familia în Florida în anii '90, după cum au relatat anchetatorii americani în cadrul unei audieri privind complotul dejucat asupra metroului din New York.

După solicitări repetate din partea Washingtonului şi eşecul discuţiilor de pace cu talibanii locali din gruparea TTP, armata pakistaneză a lansat în iunie o vastă operaţiune militară în Waziristanul de Nord, zonă tribală semiautonomă care serveşte de mai mulţi ani drept refugiu pentru insurgenţii talibani şi aliaţii lor din Al-Qaida, inclusiv combatanţi străini, în special uzbeci şi arabi.

Însă această operaţiune, care, potrivit armatei, a dus la moartea a 1.500 de luptători islamişti, a determinat deplasarea combatanţilor spre Afganistan sau spre alte zone tribale din nord-vestul Pakistanului.

×