x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Benedict al XVI-lea

Papa Benedict al XVI-lea

19 Apr 2005   •   00:00

Cardinalii electori au ales, ieri-seara, dupa un conclav considerat cel mai scurt din ultima suta de ani, al 265-lea sef al Bisericii Catolice, in persoana cardinalului german Joseph Ratzinger.

  • de CAMELIA MUNTEAN, RADU CROITORU
  • EXTERNE



  • de

  • APARITIE. Benedict al XVI-lea a salutat miile de credinciosi din Piata Sfantul Petru
    Noul Suveran Pontif, care si-a ales numele de Benedict al XVI-lea, are 78 de ani si este considerat o personalitate conservatoare, care s-a remarcat prin criticile la adresa tendintelor reformiste ale bisericii. Ratzinger, numit de Papa Ioan Paul al II-lea sa oficieze slujbele din Saptamana Patimilor, a criticat in predicile sale "erorile", "orgoliul" si "autosuficienta" din cadrul Bisericii Romano-Catolice. Aparator infocat al dogmei catolice traditionale, Ratzinger este contestat de numerosi catolici modernisti. Din 1981 si pana in prezent, el s-a remarcat prin formularea a numeroase interdictii, acesta nefiind de acord ca femeile sa poata predica, a refuzat ideea casatoriei preotilor, a condamnat homosexualitatea. Ratzinger si-a exprimat intotdeauna opiniile transant, in 1984 el califica regimurile comuniste drept o "rusine" a vremurilor de atunci, iar in 2004 nu era de acord cu integrarea Turciei in UE, considerand ca o asemenea decizie ar fi o "eroare enorma". Ratzinger a condamnat si "muzica rock", pe care o considera o "expresie a pasiunilor elementare".

    PRIMA BINECUVANTARE. "Marele inchizitor", cum il numesc criticii sai, Papa Benedict al XVI-lea a dat ieri-seara prima binecuvantare sutelor de mii de credinciosi adunati in Piata Sfantul Petru. Vizibil emotionat, el s-a descris ca un "umil si modest slujitor al Domnului".

    Alegerea noului Papa a produs un val de bucurie in randul crestinilor catolici, dar in special in Germania, tara lui de origine, unde clopotele tuturor bisericilor au sunat indelung. Cancelarul Schröeder a declarat ca noul Pontif este un "demn urmas al Papei Ioan Paul al II-lea". Totodata, Vaticanul a anuntat ca mesa inaugurala a noului pontificat va avea loc la 24 aprilie.

    JOSEPH RATZINGER
    Cardinalul Joseph Ratzinger s-a nascut la 16 aprilie 1927, in oraselul german Marktl am Inn, si a fost hirotonit la 29 iunie 1951. Tatal sau, ofiter de politie, provenea dintr-o familie traditionala de fermieri din Bavaria de Jos. Anii adolescentei si i-a petrecut in Traunstein. A fost convocat in fortele auxiliare antiaeriene in ultimele luni ale celui de-al doilea razboi mondial. Intre 1946 si 1951, anul in care a fost hirotonit preot si a inceput sa predea, a studiat filozofia si teologia la Universitatea din München si la Scoala superioara din Freising.

    PROVOCARE
    Benedict al XVI-lea va incerca sa detensioneze relatia dintre Vatican si China, ruptura produsa dupa recunoasterea independentei Taiwanului.

    IMPLICARE
    Scandalurile de pedofilie in care au fost implicati frecvent preotii din SUA, casatoriile intre homosexuali si contraceptia, misiuni ale Papei.

    DEZAMAGIRE
    Statele africane au fost deceptionate ca nici de aceasta data nu a fost ales un "Papa negru", insa supararea a fost discreta.
    ×
    Subiecte în articol: externe