x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc, despre cazul părintelui Marko Rupnik: „Nu am avut nimic de-a face cu asta”

Papa Francisc, despre cazul părintelui Marko Rupnik: „Nu am avut nimic de-a face cu asta”

de Anastasia Paul    |    27 Ian 2023   •   21:00
Papa Francisc, despre cazul părintelui Marko Rupnik: „Nu am avut nimic de-a face cu asta”
Sursa foto: Hepta

Papa Francisc a comentat public, pnetru prima dată, despre scandalul din jurul părintelui Marko Rupnik, neagând că a intervenit pentru a-l ajuta pe colegul său iezuit să evite pedeapsa pentru acuzațiile de abuz sexual asupra femeilor, într-o comunitate religioasă din Slovenia.

Acesta a spus că implicarea sa în caz a fost strict procedurală: repartizarea cazului către același tribunal care a analizat anterior excomunicarea automată. Rupnik a mărturisit, la spovedanie, că a întreținut relații sexuale cu o femeie. După ce s-a popcăit, excomunicarea i-a fost ridicată în aceeași lună. Tribunalul a renunțat la al doilea caz pentru că termenul de prescripție expirase, potrivit unui interviu pentru AP, citat de catholicnewsagency.com.

Înaltul Pontif a explicat că a considerat că în cea din urmă situație, cel mai bine este să „continue în instanța normală, pentru că, dacă nu, căile procedurale sunt împărțite și totul se încurcă”.

„Deci nu am avut nimic de-a face cu asta”, a insistat Papa Francisc. 

Primele plângeri împotriva lui Rupnik, un cunoscut artist iezuit, au devenit publice la începutul lunii decembrie 2022, după ce site-urile italiene au publicat povestiri care citau femei anomice care popvesteau că l-a cunoscut pe Rupnik în comunitatea Loyola din Slovenia aducându-i acuzații cu privire la sexualitate, spiritualitate și abuz psihologic. 

Papa Francisc, care ar fi fost apropiat de Rupnik, a spus că a fost șocat de acuzații.

„Pentru mine, a fost o surpriză, într-adevăr. O persoană, un artist de acest nivel, pentru mine a fost o mare surpriză și o suferință.”

Abuzurile sexuale de care este acuzat părintele Rupnik s-ar fi petrecut în anii 1980-1990. Dincolo de termenul de prescripție al Vaticanului pentru victime adulte, persistă întrebări cu privire la motivul pentru care nu s-a renunțat la termenul de prescripție, cum se întâmplă de obicei în cazurile cu minori. Papa Francisc a spus că „întotdeauna” se renunță la termenul de prescripție pentru cazurile care implică minori și „adulti vulnerabili”, dar este înclinat să susțină garanțiile legale tradiționale în cazurile care nu implică aceste categorii.

Totodată, acesta precizat că vrea mai multă transparență în modul în care sunt tratate cazurile, dar a sugerat că este dificil de făcut acest lucru într-o instituție care în trecut a tratat astfel de cazuri în privat.

„Este ceea ce vreau. Și, odată cu transparența vine un lucru foarte frumos, care este rușinea. Rușinea este un har”, a spus Papa Francisc. 

×
Subiecte în articol: papa francisc maro rupnik