x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Paravanul” lui Condescu, Emidio Mendes, acuzat de familie că-i bolnav psihic

“Paravanul” lui Condescu, Emidio Mendes, acuzat de familie că-i bolnav psihic

de Gabriela Mladin    |    18 Mai 2014   •   21:03

Milionarul portughez, Emidio Mendes, în numele căruia Marin Condescu, fost preşedinte al Pandurii Târgu-Jiu, deţine procură pentru administrarea conturilor şi efectuarea de împrumuturi în băncile din ţară şi străinătate, a fost internat cu forţa de membri familiei într-un spital de boli psihice. Informaţia apare în ziarul Correio de Manha, unde afaceristul povesteşte cum a fost “sechestrat” de întreaga lui familie pentru a-l interna în spital. Păţania a avut loc în 2009, la doi ani după ce Marin Condescu a obţinut o procură de la portughez pentru a contracta în numele său împrumuturi. De atunci, de la Clubul Pandurii au “zburat” banii în numele lui Mendes, acţiuni despre care procurorii susţin că sunt ilegale şi au conturat spălarea de bani.

Rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prin care Marin Condescu a fost trimis în judecată pentru spălare de bani, acţiuni săvărşite la Clubul Pandurii Târgu-Jiu, are un capitol întreg dedicat afacerilor făcute în numele milionarului portughez.

Milioane de lei au fost scoase din conturile echipei de fotbal pentru a fi restituite lui Emidio Mendes. Anchetatorii au descoperit că banii au fost scoşi în baza unor împrumuturi inexistente. De fapt, procurorii mai constată că în octombrie 2007, între Mendes şi Marin Condescu s-a întocmit o procură prin care preşedintele Clubului de Fotbal administrează toate condurile din bănci şi efectuează împrumuturi în numele afaceristului portughez. Multe acte au fost întocmite şi negociate de acelaşi om, Marin Condescu. El apărea ca împrumutând Clubul, în numele lui Mendes şi tot el accepta împrumutul în numele clubului , unde era preşedinte.

Procura!

Aşadar, în octombrie 2007 între Emidio Mendes, cu domiciliul în Carcavelos şi Marin Condescu se semnează o procură. Afaceristul este de acord ca Marin Condescu, în numele său “să deschidă şi să administreze orice cont bancar al cărui titular este la băncile….în România, putând să facă operaţiuni de debit sau credit în acele conturi, să semneze cecuri şi să facă transferuri bancare, să constituie depozite şi să realizeze aplicaţii financiare la termen, de asemenea să îl reprezinte pe mandant (n.r. Emidio Mendes) în faţa instituţiilor bancare menţionate, solicitând tot ceea ce este necesar pentru administrarea conturilor bancare ce face obiectul

prezentului mandat. De asemenea, mai declară că mandatorul (n.r. Marin Condescu) poate contracta împrumuturi sau efectua ale operaţiuni de îndatorare în numele mandantului (n.r. Emidio Mendes)….”, se arată în procura tradusă la un notar din Târgu-Jiu.

În numele portughezului…

În baza acestui document, Condescu s-a conformat şi a “inventat” împrumuturi în numele portughezului, aşa cum constată anchetatorii. Astfel, în contabilitatea Clubului Pandurii apar diverse sume de bani scoase din cont şi trimise către conturile lui Mendes, administrate de Condescu. “Suma de 544.100 lei plătită în contul lui Emidio Mendes (împuternicit Condescu Marin) apare ca fiind făcută fără nicio justificare legală”, stabilesc procurorii pentru una dintre sumele plecate din Club. Altă sumă, respectiv 2.173.362 de lei este plătită lui Mendes, Condescu susţinând că ea reprezintă un împrumutul făcut Clubului pentru a plăti Internaţional Curtea de Argeş, potrivit Hotărârii FRF, însă la data respectivă Pandurii nu mai avea nicio datorie către gruparea din Argeş.

Administra şi firma lui Mendes

De asemenea, multe sume de bani apar transferate de la Pandurii către firma lui Emidio Mendes, Romriviera Group, (pentru care are împuternicire Berbecel Mădălina, concubina lui Condescu), fără justificare legală. “Potrivit extrasului de cont din 01.08.2011 Clubul Pandurii transferă cu OP….către Romriviera Group suma de 1.000.000 de lei reprezentând “contravaloare restituire împrumut”, însă anchetatorii stabilesc că la club nu exista niciun document justificativ, Pandurii neavând nicio datorie către această societatea.

Sumele scoase de Marin Condescu, prin astfel de manevre sunt multe, de ordinul milioanelor de lei.

Familia l-a internat cu forţa


În vremea în care fostul preşedinte de la Pandurii şi concubina sa efectuau aceste tranzacţii în numele portughezului, acesta avea probleme serioase în ţara lui. Într-un interviu, acordat chiar de către Emidio Mendes ziarului Correio de manha, în ediţia din 9 septembrie 2011, acesta povesteşte cum a ajuns să fie internat la un Spitalul de boli psihice, în aprilie 2009: “ Jose Veiga (n.r. un prieten al portughezului) m-a avertizat de planurile soţiei mele, ea îi spusese că eu nu ma aflu în deplinatatea facultăţilor mentale şi că ar trebui să fiu internat. Au semnat ordinul de internare. Copiii mei, soţia şi fraţii mei au vrut să mă termine pentru a putea rămâne cu toti banii mei, declara Emidio pentru publicaţia din Portugalia.

Mendes spune că a fost sechestrat

De fapt, Mendes explică împrejurarea în care el a ajuns să fie internat în ospiciu, acţiune care s-a lăsat chiar cu un dosar penal pentru sechestrare.
Aşadar, în opinia lui Mendes, soţia, cei doi copii ai săi şi fratele lui, care era consul în Santos, au avut o probleme cu el, crezându-l bolnav psihic şi, acuzându-i că l-au internat cu forţa pentru a-i lua banii. Mai mult, portughezul îşi denigrează familia spunând că: “soţia nu este capabilă să scape de viciul jocurilor iar fiul meu este si el viciat în jocuri de noroc, sunt aproape sigur că are probleme şi cu drogurile”.

De atunci, justifică afaceristul “au fost momente foarte grele după sechestru, foarte mulţi administratori au abandonat firma şi afacerile au mers prost ceea ce mi-a cauzat sute de mii de euro de prejudiciu”.

Tot Correio de Manha precizează că au contactat-o pe soţia lui Mendes, Mria da Graça care garantează că avea dreptate în ceea ce îl priveste pe sotul ei şi că “nu a fost un sechestru ci o tentativa de a-l interna”.
 

×