x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentar rus: „Clubul de sinucigași al NATO îi antrenează pe români într-o aventură care se poate termina foarte rău”

Parlamentar rus: „Clubul de sinucigași al NATO îi antrenează pe români într-o aventură care se poate termina foarte rău”

de Redacția Jurnalul    |    21 Mar 2024   •   12:15
Parlamentar rus: „Clubul de sinucigași al NATO îi antrenează pe români într-o aventură care se poate termina foarte rău”
Sursa foto: Hepta

Un oficial rus de rang înalt a emis amenințări directe împotriva României în urma anunțului privind construcția celei mai mari baze militare NATO din Europa în țară. Motivul invocat este proiectul de extindere a bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, inițiat încă din 2019, cu un cost de 2,5 miliarde de euro și o durată de implementare planificată pe 20 de ani. Această extindere ar permite NATO să sprijine operațiunile din Orientul Mijlociu și să consolideze prezența sa în regiunea Mării Negre.

Andrei Klimov, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera superioară a Parlamentului rus, a avertizat că odată cu creșterea dimensiunilor bazei militare „antirusești" din România, cresc și șansele ca aceasta să devină o țintă prioritară pentru eventualele lovituri de retorsiune. Klimov a subliniat că această măsură ar aduce riscuri suplimentare pentru populația civilă și a argumentat că nu ar aduce beneficii României, ci doar ar atrage mai multe amenințări asupra țării.

De asemenea, Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, a caracterizat dezvoltarea bazei NATO din România drept o "erodare" a securității în regiunea Mării Negre.

Dezvoltarea celei mai mari baze NATO din Europa în România, la Constanța, este o continuare a "erodării" securității în regiunea Mării Negre, a declarat, la rândul său, Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor.

„Dacă românilor le place, este treaba lor, desigur, dar clubul de sinucigași NATO îi antrenează pe civilii obișnuiți în astfel de aventuri care se pot termina foarte rău pentru familiile și copiii lor. Nu încerc să sperii pe nimeni, ci doar să raționez logic. Nu va fi niciun beneficiu pentru România din asta și vor fi mai multe amenințări. Acesta este un fapt", a spus senatorul, citat de presa rusă.

Hepta

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu găzduiește deja aproape 3000 de soldați ai Statelor Unite, iar prin acest nou proiect se va moderniza și extinde pista, vor fi construite noi facilități militare și se vor oferi servicii educaționale și de cazare pentru personalul militar și familiile acestora. Estimările indică o capacitate de găzduire de peste 10.000 de militari în anii următori.

„Baza de la Mihail Kogălniceanu găzduiește acum aproape 3000 de soldați ai Statelor Unite. Prin proiectul de 2,5 miliarde de euro, pista de la Mihail Kogălniceanu va fi modernizată și extinsă.

Vor fi ridicate noi facilități militare, dar și școli, grădinițe, locuri de cazare pentru soldați și familiile lor.

În total, vorbim de peste 10.000 de militari care vor putea, în anii următori, să fie găzduiți la baza Mihail Kogălniceanu", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

Macron: „Dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, Rusia va amenința, cu siguranță, Moldova, România și Polonia"

La summitul de la Bruxelles al Consiliului European, care are loc joi și vineri, liderii europeni discută sporirea ajutorului militar pentru Ucraina, având în față perspectiva ca războiul să se extindă pe continent, dacă trupele Moscovei câștigă în fața Kievului.
  
„Dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, Rusia va amenința, cu siguranță, Moldova, România și Polonia", a avertizat recent președintele francez Emmanuel Macron.

În condițiile în care Ucraina rămâne rapid fără muniție, iar ajutorul de 60 de miliarde de dolari al administrației Biden este blocat de republicani în Congresul SUA, europenii se văd constrânși să ia inițiativa.

Statele membre UE au pe masă un plan de utilizare a profiturilor excepționale generate de activele rusești înghețate în Europa la scurt timp după invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022.

×
Subiecte în articol: NATO baza mihail kogalniceanu Rusia