x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pastila de avort, indisponibilă în SUA fără o acțiune a Curții Supreme

Pastila de avort, indisponibilă în SUA fără o acțiune a Curții Supreme

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2023   •   07:20
Pastila de avort, indisponibilă în SUA fără o acțiune a Curții Supreme
Sursa foto: Hepta

Noile restricții impuse de instanță asupra pilulei de avort Mifepristone ar putea întrerupe accesul la acest medicament timp de câteva luni, au declarat administrația Biden și distribuitorul medicamentului, Danco Laboratories, în petițiile prin care cer Curții Supreme a SUA să ridice restricțiile.

Comercializarea medicamentelor în condițiile impuse miercuri de Curtea de Apel a celui de-al cincilea circuit al SUA va necesita o nouă aprobare din partea Administrației americane pentru Alimente și Medicamente și o nouă etichetare, au declarat aceștia, potrivit Reuters.

Danco, al cărui unic produs este pilula de avort, a declarat că, dacă Curtea Supremă nu acționează, ar putea fi nevoită să își oprească operațiunile.

FDA a refuzat să comenteze. Compania Danco nu a putut fi contactată pentru comentarii.

În urma hotărârii celui de-al cincilea circuit, Mifepristona trebuie să fie prescrisă și eliberată de un medic, după mai multe vizite, și poate fi utilizată doar în primele șapte săptămâni de sarcină, restabilind restricțiile pe care FDA le ridicase încă din 2016.

Cu toate acestea, atât guvernul, cât și Danco au precizat în documentele depuse că societatea nu poate reveni imediat la condițiile din 2016. În schimb, au spus ei, Danco trebuie să obțină aprobarea pentru noi etichete și proceduri de siguranță, iar medicii trebuie să fie certificați pentru a prescrie mifepristona în conformitate cu noile limite.

De asemenea, ei au menționat că o hotărâre conflictuală a unui judecător federal din Spokane, Washington, interzice FDA să înăsprească restricțiile asupra medicamentului în 17 state, ceea ce ar putea împiedica acordarea aprobărilor necesare.

Experții juridici au declarat că FDA ar putea alege să nu aplice noile restricții impuse de instanță, în special în lumina hotărârilor contradictorii, deși nu este clar dacă agenția va urma această cale.

Ordinul celui de-al cincilea circuit a suspendat, de asemenea, aprobarea pentru singura versiune generică de mifepristonă, care este vândută de GenBioPro Inc. GenBioPro a transmis joi farmaciilor cărora le vinde că va lua legătura cu acestea imediat ce va avea mai multe informații.

Unele state conduse de democrați au declarat că au luat măsuri pentru a stoca mifepristona în cazul în care aceasta devine indisponibilă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Mifepristone pastila avort sua