x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe cont propriu in spatiu

Pe cont propriu in spatiu

19 Iun 2004   •   00:00

Pentru prima data in istoria omenirii, un idealist si un miliardar si-au unit eforturile pentru a inaugura primul zbor spatial privat.

Ei trimit luni, la bordul unui avion special, un pilot care le va putea povesti peste ani nepotilor ca a deschis era zborurilor turistice in spatiu.

DEPASESTE VITEZA SUNETULUI. SpaceShipOne, cum a fost numit aparatul, decoleaza din aerodromul din desertul californian Mojave. Este un motor prototip usor, atasat unui avion de transport numit White Knight. La o ora dupa decolare, avionul elibereaza prototipul care isi va porni motoarele pentru o ascensiune verticala cu o viteza de 3.000 de kilometri pe ora. Va urca pana la o altitudine de 100 de kilometri, in termosfera, frontiera cu spatiul.

IN CADERE LIBERA. SpaceShipOne isi va pierde gradual viteza. Aparatul va cadea liber spre Pamant cu o viteza de 3.000 de kilometri pe ora. Dupa ce strabate straturile superioare ale atmosferei, aparatul isi va recapata echilibrul si va plana spre Terra.

ACCESIBIL. Daca, pentru moment, un loc in SpaceShipOne costa cam 100.000 de dolari, initiatorii lui, proiectantul Burt Rutan si miliardarul inventator al companiei Microsoft, Paul Allen, spera ca pretul va cobori, pana in 2010, sub 10.000 de dolari. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe