x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentru că nu s-a putut stabili naţionalitatea donatorului de spermă, copiii născuţi în străinătate de o americancă nu au primit cetăţenie

Pentru că nu s-a putut stabili naţionalitatea donatorului de spermă, copiii născuţi în străinătate de o americancă nu au primit cetăţenie

de Mediafax    |    20 Mar 2012   •   13:28
Pentru că nu s-a putut stabili naţionalitatea donatorului de spermă, copiii născuţi în străinătate de o americancă nu au primit cetăţenie

O tanara din SUA care a nascut doua fetite in strainatate dupa o fertilizare in vitro a aflat ca cetatenia americana nu le poate fi acordata copiilor decat daca demontreaza ca unul dintre parinti este american, informeaza ziarul USA Today, in editia online.

Americanca Ellie Lavi a nascut doua fetite gemene in timp ce se afla in strainatate, iar cand a mers la ambasada SUA din Tel Aviv pentru a declara nasterea a intampinat refuzul Departamentului de Stat.

Un functionar al ambasadei s-a interesat daca femeia ramasese insarcinata la o clinica de fertilizare. Mama a raspuns afirmativ, iar functionarul i-a comunicat ca bebelusii pot obtine cetatenie americana doar daca mama poate dovedi ca tatal este cetatean american.

"Am fost umilita si inspaimantata. Eu i-am nascut, sunt copiii mei", a spus mama.

Criticii argumenteaza ca este vorba de o inechitate in privinta acordarii cetateniei americane. Un copil adoptat din strainatate de catre un cetatean american poate aplica pentru primirea cetateniei, in timp ce un copil nascut in SUA devine automat cetatean american chiar daca parintii lui nu sunt americani.

Insa un copil nascut in strainatate prin fertilizare in vitro nu poate deveni american decat daca unul dintre donatori este american, lucru care este insa greu de demonstrat din cauza acordurilor de confidentialitate.

×