x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Focare de pestă porcină africană în Serbia, Bosnia și Croația. Zeci de mii de porci, eutanasiați

Focare de pestă porcină africană în Serbia, Bosnia și Croația. Zeci de mii de porci, eutanasiați

de Redacția Jurnalul    |    28 Iul 2023   •   23:45
Focare de pestă porcină africană în Serbia, Bosnia și Croația. Zeci de mii de porci, eutanasiați

Un uriaș focar de pestă porcină africană a forțat crescătorii de porci din Serbia, Bosnia și Croația să sacrifice mii de porci începând din iunie. Fermierii fac presiuni asupra autorităților pentru a fi compensați pentru pierderile suferite.

Peste 13.000 de porci au fost sacrificați într-o lună în Bosnia și aproximativ 3.000 în Croația, unde crescătorii de porci se tem că cifra finală ar putea fi mult mai mare.

La 19 iulie, Comisia Europeană a anunțat că autoritățile din Croația, țară membră a blocului comunitar, trebuie să se asigure că porcii din zonele afectate de gripa porcină africană nu ajung în alte state membre ale UE.

Serbia a sacrificat aproximativ 18.000 de porci până acum în acest an, a declarat vineri Ministerul Agriculturii. Acesta a raportat primul caz în 2019. Boala a afectat până în prezent 1.068 de ferme.

La 10 iulie, China a interzis toate importurile de porci din Bosnia și Croația. Oficialii agențiilor veterinare din cele trei țări s-au întâlnit joi în Bosnia pentru a discuta problema și au convenit să ceară împreună ajutor financiar din partea Comisiei Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății.

Guvernul croat a acceptat deja un pachet financiar în valoare de 7,5 milioane de euro pentru a compensa pierderile suferite de crescătorii de porci.

Pesta porcină africană este inofensivă pentru oameni, dar este foarte contagioasă și mortală la porcii domestici și la cei sălbatici. Boala s-a răspândit din Africa în Europa și Asia și a ucis deja sute de milioane de porci, afectând piețele globale de carne.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: pesta focare