x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 46 de milioane de trepadusi guvernamentali

Peste 46 de milioane de trepadusi guvernamentali

08 Mar 2005   •   00:00

China are tot atatia functionari publici cat Marea Britanie are locuitori.

Pana si Partidul Comunist, aflat la putere in fruntea tarii de zeci de ani, s-a alarmat. Desi trepadusii guvernamentali numara 46 de milioane de birocrati, coruptia este la fel de atotcuprinzatoare si se extinde cu repeziciune.

BANI DE DAR. Ziarul britanic Daily Telegraph reia astazi controversata tematica a coruptiei si dezbate, generos, rezultatele unui studiu care releva ca numarul functionarilor publici ai Chinei este de 35 de ori mai mare decat cel din 1911. Contrar asteptarilor, functionarii publici sunt mult mai cheltuitori. Banii nu se duc doar pe masini luxoase, seminarii si receptii cu duiumul, dar si pe diverse cheltuieli private. Pentru toate astea plateste, bineinteles, contribuabilul chinez. Iar costurile totale se ridica la 50 de miliarde de dolari. Pe an. Pentru intretinerea unui automobil oficial, contribuabilul chinez scoate din buzunar o suma de 8 ori mai mare decat banii necesari pentru transportul zilnic cu taxiul la serviciu si inapoi. Functionarii insa se folosesc de masinile oficiale si pentru drumurile lor private, adauga Daily Telegraph.

"INVESTITORII". Problema e ca acei functionari de la vama, de exemplu, care primesc mita sunt si buni "afaceristi". Fara "ajutorul" lor, potentialii investitori straini ar fugi mancand pamantul. "Noroc" ca "numarul functionarilor creste cu o viteza fara precedent", sustine cotidianul britanic. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe