x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Platiti sa-si tina gura

Platiti sa-si tina gura

17 Iun 2004   •   00:00

EXTERNE

Ranitii si familiile victimelor din tragicele atentate de la 11 septembrie 2001 din SUA vor primi indemnizatii in valoare de 6,9 miliarde de dolari din partea statului american.
ANCA ALDEA

La aproape trei ani de la cele mai sangeroase atacuri teroriste din istorie, soldate cu moartea a 2.973 de persoane, intre care si romani, autoritatile americane au reusit sa se sustraga din fata justitiei, acordandu-le despagubiri materiale celor care au ramas pentru tot restul vietii schingiuiti si rudelor celor decedati.

SERVICIU CONTRA SERVICIU. La initiativa Congresului, administratia Bush a propus ranitilor si rudelor victimelor din "martea neagra" sa renunte la orice plangere in instanta impotriva companiilor aeriene, serviciilor de securitate aeroportuare si a altor institutii implicate in atacuri. Washingtonul le-a promis in schimb ajutoare banesti substantiale, cuprinse intr-un fond deschis cu doua saptamani dupa atentatele de la 11 septembrie. In prezent, doar 100 de familii ale victimelor au depus plangere impotriva societatilor implicate in atentate, anunta presa americana. Potrivit aceleiasi surse, aceste familii s-au simtit "insultate de oferta administratiei Bush". Astfel, 7.393 de persoane, dintre care rudele a 2.963 de decedati, vor primi indemnizatii.

PESTE DOUA LUNI. Cererile celor inscrisi pentru primirea despagubirilor au fost studiate de o comisie speciala, care, in raportul final, a ajuns la concluzia ca doar 60% dintre aplicatii au fost acceptate si o treime dintre solicitanti nu au putut dovedi ca au dreptul la aceste compensatii materiale din partea statului. Kenneth Feinberg, care se ocupa de gestionarea Fondurilor de compensatie pentru victimele de la 11 septembrie, a promis ca banii vor fi trimisi oamenilor in cel mult doua luni.

Cel mai bogat dintre compensati

Rudele celor decedati vor primi, in functie de unii factori, ca de exemplu varsta celui ucis, o indemnizatie cuprinsa intre 250.000 si 7,1 milioane de dolari, familiile ranitilor se pot alege cu sume cuprinse intre 250.000 si 7,1 milioane de dolari, iar ranitii cu sume intre 500.000 si 8,7 milioane de dolari. O americana de 33 de ani, care a suferit rani grave la un picior, dupa ce a fost lovita de bucati de beton care s-au desprins din turnurile World Trade Center, a primit cea mai mare despagubire - 8,6 milioane de dolari. Una dintre motivatii a fost aceea ca femeia a petrecut mai mult de un an intr-un spital din New York.

×
Subiecte în articol: externe