x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pledoarii emoţionante pentru pace a Papei Francisc, a lui Shimon Peres şi Mahmoud Abbas

Pledoarii emoţionante pentru pace a Papei Francisc, a lui Shimon Peres şi Mahmoud Abbas

de Agerpres    |    08 Iun 2014   •   22:23

Papa Francisc a făcut duminică apel la palestinieni, la israelieni şi la toate popoarele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de 'curaj' pentru pace, afirmând că 'este nevoie de mai mult curaj pentru pace decât pentru război', relatează AFP şi Reuters.

Aflat alături de preşedinţii Shimon Peres şi palestinian Mahmoud Abbas în grădinile Vaticanului, Sfântul Părinte a afirmat: 'Trebuie curaj pentru a spune 'da' negocierii şi 'nu' ostilităţilor, 'da' respectării acordurilor şi 'nu' provocărilor, 'da' sincerităţii şi 'nu' duplicităţii. Toate acestea cer curaj, cer tărie şi tenacitate. Domnul să dezarmeze limba şi mâinile. Fie ca stilul nostru de viaţă să devină: pace, shalom, salam!'

Francisc a adăugat că căutarea păcii 'este un act de supremă responsabilitate în faţa conştiinţelor şi a popoarelor noastre' şi a precizat că milioane de oameni din lume de toate credinţele se roagă împreună cu ei pentru pace.

Preşedintele israelian Shimon Peres a făcut la rândul său apel la 'o pace între egali'.

'Putem, împreună şi acum, israelieni şi palestinieni, să ne convertim nobila noastră viziune într-o realitate a bunăstării şi a prosperităţii. Este în puterea noastră să le aducem pacea copiilor noştri. Este datoria noastră, misiunea noastră sfântă de părinţi', a declarat câştigătorul premiului Nobel pentru pace, acum în vârstă de 90 de ani.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas i-a adresat duminică lui Allah, dumnezeul musulmanilor, o rugăciune pentru 'o pace globală şi dreaptă pentru ţara şi regiunea noastră'.

'Doamne, adu o pace globală şi dreaptă pentru regiunea noastră. Vrem pacea pentru noi şi vecinii noştri', a dat asigurări preşedintele Autorităţii Palestiniene, care i-a cerut lui Allah 'să facă viitorul poporului nostru prosper şi promiţător' şi să-i acorde 'libertate în statul nostru suveran şi independent'.

Preşedinţii israelian, Shimon Peres, şi palestinian, Mahmoud Abbas, s-au salutat îndelung şi călduros când s-au întâlnit în prezenţa papei Francisc la reşedinţa sa din Vatican, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului.

Cei doi lideri, zâmbitori, au venit unul spre celălalt şi şi-a strâns îndelung mâinile, făcând schimb de amablităţi, în prezenţa Papei Francisc şi a patriarhului ortodox de la Constantinopol, Bartolomeu.

Simon Peres şi Mahmoud Abbas s-a întâlnit separat cu papa, care i-a primit pe fiecare la sosirea la Vatican. Cei doi oameni politici au venit la Vatican pentru a participa la o 'rugăciune pentru pace' fără precedent a celor trei religii monoteiste din Ţara Sfântă, în contextul în care impasul diplomatic între palestinieni şi isralieni persistă.

×