x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidențiale în Polonia. Luptă strânsă între actualul președinte și primarul Varșoviei

Alegeri prezidențiale în Polonia. Luptă strânsă între actualul președinte și primarul Varșoviei

12 Iul 2020   •   14:35
Alegeri prezidențiale în Polonia. Luptă strânsă între actualul președinte și primarul Varșoviei
Sursa foto: Hepta

Polonia organizează, duminică, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Se confruntă actualul preşedinte conservator Andrzej Duda şi proeuropeanul Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei. Primul tur a fost câştigat de actualul şef al statului, transmite BBC.

Dacă va fi reales Andrzej Duda pentru un al doilea mandat de cinci ani, aliaţii săi, guvernul nationalist şi partidul Lege şi Dreptate vor continua politicile sociale conservatoare, eforturile de a controla instituţiile statului și reformele justiţiei care au atras critici din partea UE.

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a promis că va susţine minorităţile şi va bloca încercările guvernului de a politiza sistemul judiciar, care este împotriva valorilor democratice.

Andrzej Duda are 48 de ani, este avocat și romano-catolic. El apără valorile familiei tradiționale. A câștigat surprinzător în 2015, ca reprezentant al aripii tinere, moderate a partidului Lege şi Dreptate, care a pierdut alte alegeri cu un candidat de forţă al partidului, Jaroslaw Kaczynski.

Unii polonezi consideră că el i-a scos din sărăcie, pentru prima dată din 1989. În sate şi oraşele mici a obţinut majoritatea absolută a voturilor în primul tur al alegerilor.

Este susţinătorul programul 500+, prin care familiile primesc 110 euro pe lună pentru fiecare copil, până la majorat.

El promis să protejeze familiile poloneze de ideologia LGBT. În școlile poloneze de stat nu există educație sexuală, dar studenții beneficiază de „educaţie de viaţă în familie”, pe care le fac preoţi sau călugăriţe şi care pot include educaţia sexuală.

Este un susţinător al modificărilor legislative propuse de guvern pentru a prelua controlul sistemului judiciar şi al presei. Radioul și televiziunea publică polonez sunt obligate să prezinte o acoperire echilibrată a evenimentelor politice. În schimb, principalul buletin de ştiri laudă zilnic guvernul, iar Duda şi îl atacă pe Trzaskowski, acuzându-l că are legături cu grupuri de interese evreieşti şi LGBT.

Relaţiile cu UE sunt încordate, întrucât președintele a spus despre blocul comunitar că este„o comunitate imaginară din care nu câştigăm prea mult”. Cu toate acestea, Polonia este cel mai mare beneficiar net al fondurilor UE.

Rafal Trzaskowski are tot 48 de ani. Este adjunctul liderului partidului de centru-dreapta Platforma Civică, care a guvernat Polonia între 2007-2015, în mare parte sub Donald Tusk, înainte de a fi ales la conducerea Consiliului European.

Partidul său a primit mai multe voturi în marile oraşe. Trzaskowski reprezintă aripa liberală a formaţiunii şi, în calitate de primar al Varşoviei, a participat la marşurile de egalitate LGBTQ. A propus introducerea educaţiei sexuale în şcoli pentru a contracara agresiunea împotriva minorităţilor.

El ppromite că va stopa încercările de politizare a instanţelor şi susţine independenţa procurorului general. Ministrul Justiției este și procuror ul general al țării.

Mediafax

×