x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia: Parlamentarii depun o moțiune pentru a-l aduce pe șeful băncii centrale în fața instanței

Polonia: Parlamentarii depun o moțiune pentru a-l aduce pe șeful băncii centrale în fața instanței

de Redacția Jurnalul    |    26 Mar 2024   •   12:15
Polonia: Parlamentarii depun o moțiune pentru a-l aduce pe șeful băncii centrale în fața instanței
Sursa foto: Hepta

Deputații polonezi vor depune marți o moțiune pentru a-l aduce pe guvernatorul băncii centrale în fața Tribunalului de Stat. Astfel, se declanșează un proces fără precedent care ar putea duce la demiterea acestuia din funcție, scrie Reuters.

Măsura face parte dintr-o campanie mai amplă a guvernului de coaliție al lui Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, de a-i trage la răspundere pe cei pe care îi acuză de abateri în timpul administrației anterioare.

Legăturile guvernatorului Adam Glapinski cu fostul partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS) datează de zeci de ani, iar acesta a preluat un al doilea mandat de șase ani ca guvernator al băncii centrale în 2022.

Cu toate acestea, încercarea de a-l demite este o mișcare potențial riscantă. Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, i-a transmis lui Glapinski, într-o scrisoare, că ar putea sesiza instanța supremă a UE cu privire la orice astfel de demers, deoarece ar putea afecta independența băncii centrale.

Acuzațiile care i se aduc lui Glapinski includ lipsa de independență față de guvernul anterior, încălcarea normelor constituționale care împiedică banca centrală să finanțeze împrumuturi guvernamentale și inducerea în eroare a Ministerului de Finanțe cu privire la rezultatele financiare ale băncii.

„Independența Băncii Naționale a Poloniei este foarte importantă, este importantă din punctul de vedere al economiei poloneze, al bugetului și pentru antreprenorii și instituțiile poloneze”, a declarat Janusz Cichon, președinte al Comisiei pentru finanțe publice din parlament și membru al Coaliției Civice (KO) a lui Tusk (foto).

Glapinski spune că și-a făcut întotdeauna treaba independent de orice influență politică. El și-a apărat cu tărie bilanțul, subliniind scăderea puternică a inflației din ultimele luni și spunând că relaxarea cantitativă a fost esențială pentru a salva cea mai mare economie din estul Uniunii Europene în timpul pandemiei.

Drumul spre înlăturarea lui Glapinski, al cărui mandat se încheie în 2028, ar putea fi lung. Moțiunea va trebui să fie investigată de o comisie parlamentară înainte de a fi supusă la vot de către întreaga cameră. Abia atunci va putea începe procesul în fața Tribunalului de Stat.

Dariusz Jonski, șeful adjunct al comisiei, a declarat luni la Radio TOK FM că ancheta inițială ar putea începe în aprilie, după vacanța de Paște.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Polonia sef banca centrala