x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia: Un bucătar catolic s-a dat drept rabin

Polonia: Un bucătar catolic s-a dat drept rabin

21 Apr 2016   •   13:07
Polonia: Un bucătar catolic s-a dat drept rabin

Un bucătar catolic polonez s-a dat drept rabin mai mult de un an la Poznan (vestul Poloniei), în cadrul unei mici comunităţi evreieşti locale, a scris miercuri presa poloneză, preluată de AFP.

Cu barbă şi perciunii tradiţionali ai evreilor ortodocşi, pălărie şi redingotă neagră, bărbatul spunea că se numeşte Jacoob Ben Nistell şi că a venit din Israel. El este de fapt Jacek Niszczota, de meserie bucătar, şi catolic născut la Ciechanow (centrul Poloniei).

"Era voluntar la noi. Îi încredinţam diferite sarcini, cum ar fi vizite la licee unde vorbea despre iudaism sau rostirea unor rugăciuni evreieşti", a declarat pentru AFP preşedinta comunităţii din Poznan, Alicja Kobus. "Ne-a spus că este originar din Haifa, unde încă locuieşte sora lui, şi că fiul său este în armata israeliană. Nimeni nu i-a verificat identitatea", a adăugat ea, fără să îşi ascundă indignarea. "Îi admir hotărârea, a învăţat ebraica, tradiţiile evreieşti, rugăciunile numai ascultând un post de radio israelian", a mai spus Kobus.

Într-o fotografie apărută în presa poloneză el apare alături de arhiepiscopul Stanislaw Gadecki, preşedintele episcopatului polonez, la o adunare de rugăciune organizată cu ocazia Zilei Iudaismului. Fusese invitat de un preot catolic ca rabin, să vorbească despre diferite religii, alături de un imam.

Tocmai succesul de care se bucura l-a dat de gol: a fost intervievat de un post de televiziune în cadrul unui reportaj despre comunitatea evreiască şi a fost recunoscut de o cunoştinţă care a sunat la redacţie. Jacek Niszczota a dispărut la scurt timp şi de atunci este de negăsit.

"Nu a fost niciodată rabin oficial la noi. Comunitatea noastră este prea mică, avem circa 50 de membri, aşa că nu ne permitem să angajăm unul. Nu îl condamn total, avea multă bunăvoinţă...Poate a vrut să îşi schimbe identitatea şi în orice caz nu a încasat niciun zlot pentru munca lui la comunitate", a încheiat Alicja Kobus. AGERPRES

×
Subiecte în articol: rabin catolic