x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia vrea să elimine Gazprom de la administrarea gazoductului ce trece pe teritoriul său

Polonia vrea să elimine Gazprom de la administrarea gazoductului ce trece pe teritoriul său

02 Sep 2010   •   00:00

Polonia, urmând exemplul ţărilor baltice, vrea să înlăture gigantul rus Gazprom de la administrarea gazoductului ce traversează teritoriul său, scrie cotidianul rus Kommersant, citat de Agerpres.



În cadrul celui de-al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, Polonia propune transmiterea segmentului local al conductei Iamal-Europa, cu o capacitate de 33 de miliarde de metri cubi pe an, sub controlul companiei de stat Gaz-System. Gazprom nu doreşte să cedeze administrarea gazoductului şi este dispus să primească serviciile Gaz-System doar în calitate de operator tehnic.

Conform cotidianului rus, Polonia are deja un plan pentru scoaterea gazoductului de sub controlul Gazprom. La sfârşitul lunii iulie, Gaz-System a transmis autorităţii poloneze de reglementare a energiei Urzad Regulacji Energetyki (URE) un proiect de acord cu EuRoPol Gaz, operatorul reţelei naţionale de gazoducte. Acesta deţine 684 de kilometri din gazoductul Iamal-Europa şi cinci staţii de pompare. Gazprom şi compania de stat poloneză în domeniul gazelor naturale PGNiG deţin fiecare câte 48 de procente din EuRoPol Gaz. Restul de patru procente este controlat de societatea poloneză Gas-Trading.

Surse din EuRoPol Gaz au declarat că sunt gata să prezinte URE varianta sa de acord săptămâna viitoare, după convorbirile cu şeful Gazprom Export, Aleksandr Medvedev. Partea rusă este gata să încheie cu polonezii un acord pentru întreţinerea tehnică a gazoductului.

În cazul în care EuRoPol Gaz şi Gaz-System nu vor reuşi să se înţeleagă, atunci de soluţionarea problemei se va ocupa Urzad Regulacji Energetyki. În această situaţie, administrarea Iamal-Europa va trece la Gaz-System în decurs de şase luni, în condiţiile stabilite de URE.

Potrivit unor surse din Ministerul rus al Energiei, acordul interguvernamental actual dintre Rusia şi Polonia, precum şi varianta rusă a noului acord permit păstrarea de către Gazprom şi PGNiG a monopolului la tranzitul gazului până în anul 2045. Până nu de mult, Varşovia a fost de acord cu aceasta, dar Comisia Europeană s-a amestecat în negocieri şi a cerut revizuirea acordului, notează Kommersant.

Potrivit lenta.ru, Polonia are nevoie de 14 miliarde de metri cubi de gaz anual, două treimi din această cantitate fiind primită din Rusia. Varşovia s-a înţeles cu Moscova pentru livrarea a 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an până în 2037, dar semnarea unui acord definitiv în acest sens a fost tergiversată. În primăvara acestui an, un reprezentant al Ministerului polonez al Economiei a avertizat că Varşovia poate rămâne fără gaz rus în octombrie, dacă nu va semna un acord cu Rusia cât mai repede posibil.

Şeful East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, citat de Kommersant, consideră însă că Bruxelles-ul va insista asupra cerinţelor sale, întrucât al treilea bloc energetic are ca scop liberalizarea pieţei energetice.

×
Subiecte în articol: externe