x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ponta, după întâlnirea de la Casa Albă: "Mesajul a fost foarte clar: «Fiţi puternici voi înşivă, fiţi puternici economic. Democraţia are succes numai dacă economia are succes»"

Ponta, după întâlnirea de la Casa Albă: "Mesajul a fost foarte clar: «Fiţi puternici voi înşivă, fiţi puternici economic. Democraţia are succes numai dacă economia are succes»"

22 Oct 2013   •   20:03
Ponta, după întâlnirea de la Casa Albă: "Mesajul a fost foarte clar: «Fiţi puternici voi înşivă, fiţi puternici economic. Democraţia are succes numai dacă economia are succes»"
Sursa foto: facebook.com

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook principala concluzie a ce a reieşit în urma discuţiilor purtate la Casa Albă cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

“Am avut o ora intreaga in care am discutat cu vicepresedintele Joe Biden, al doilea om in #SUA, principalul responsabil cu politica Statelor Unite in regiunea noastra, un om care stie foarte multe despre Romania. Vicepresedintele mi-a transmis ca #Romania ramane pentru SUA un aliat important in regiune, din punct de vedere politic, militar, dar si economic.
Mesajul a fost foarte clar: «Fiti puternici voi insiva, fiti puternici economic. Democratia are succes numai daca economia are succes»”, a declarat Victor Ponta.
________________________________

La puţine momente după terminarea dialogului purtat la Casa Albă, premierul Ponta a oferit mai multe detalii despre discuţiile purtate cu Joe Biden.
■ "E un semn bun pentru România, aşa cum a fost şi întâlnirea cu cancelarul Merkel şi cu ceilalţi lideri importanţi. Nu a fost o favoare pentru mine.
Vicepreşedintele Biden chiar ştie bine ce se întâmplă în toată România. A fost o oră în care am discutat cu al doilea om în SUA, dar principalul responsabil al politicii în regiunea noastră.
A început prin a transmite condoleanţe pentru cei doi militari români morţi în Afganistan acum două săptămâni.
Romania, pentru SUA, ramane o tara si un aliat important in regiune, cred ca a folosit de 10 ori sintagma "aliatul nostru din regiune".
 
■ "Eu am ţinut să repet că anul viitor România termină copilăria tranziţiei de la comunism la demoraţie. Şi că într-o ţară complet democratică, complet pregătită deja, cu experienţele sale bune sau rele, îşi poate folosi potenţialul.
Mesajul a fost foarte clar: contaţi pe SUA, dar fiţi puternici voi înşivă, fiţi puternici în primul rând economic. A fost o expresie: democraţia are succes doar dacă economia are succes".

■ "Mesajul a fost unul pe care prima dată l-am auzit în 2003: fiţi un jucător regional, fiţi o punte pentru celelalte ţări din regiune, Rusia, Ucraina…
A menţionat vizita recentă în Turcia şi mesajul a fost foarte clar: Turcia şi România sunt partenerii noştri şi trebuie să fiţi parteneri în zona respectivă".

■ "Nu am discutat aproape deloc aspecte despre politica internă.
Singurul punct în care nici nu a fost nevoie să dau detalii a fost poziţia României faţă de Kosovo şi i-am spus: anul viitor nu se va întâmpla nimic, dar din 2015 cred că România va fi alături de toate ţările europene. Nu a fost nevoie să spun de ce anul viitor nu se va întâmpla nimic".

■ "Mi-a spus că pentru companiile americane o justiţie independentă şi eficientă e foarte importantă, sunt total de acord şi l-am asigurat, ca fost procuror, şi ca om care înţeleg cum functioneaza justiţia în America şi în Europa, a fost ca justitia nu va mai intra în bătăliile politice.
Pe ei îi interesează o protecţie a Guvernului şi a Justiţiei pentru interesele legitime ale companiilor americane. Dacă un judecător spune: ăsta e terenul vostru, aţi obţinut toate avizele, nu înţeleg dacă cineva le dă foc la maşina.
Mesajul a fost foarte clar: vin companii, vrem să investim tot mai mult, asiguraţi-ne că nu păţim ca nu ştiu unde în lume şi trebuie să fugim cu elicopterul".

■ "Poziţia vicepreşedintelui Biden a fost următoarea: până în acest moment în SUA s-au creat aproape un milion de locuri de muncă doar din exploatări de resurse neconvenţionale, şi sunt competitivi, uzinele se întorc în America, preţul gazelor e la o treime faţa de cel din Europa.
Trebuie să folosim noile resurse, să fim independenţi de importuri, dar trebuie lăsate doar companiile care respectă standardele de mediu. Asta e marea bătălie, pe care o duce şi guvernul american, şi cel polonez, de a stabili standarde clare şi un sistem de control pentru ca tendinţa naturală de a face profit şi a investi mai puţin în mediu, să fie controlată.
Eu sper să facem istorie prin faptul că în câţiva ani să avem nu doar un preţ redus, să nu mai importăm un metru cub, să folosim gazoductul cu Moldova."

■ "Din partea Băncii Mondiale am obţinut accesarea unui credit de un miliard de dolari anual, la o dobândă de parcă România ar avea rating AAA. Îl vom restitui peste şapte ani, la dobânda pe care o plăteşte Germania.
Am discutat despre rolul Băncii Mondiale în unitatea de implementare a proiectelor, în cadrul Cancelariei premierului.
Proiectele mari sunt creditele şi asistenţa pentru educaţie şi sănătate".

×
Subiecte în articol: Victor Ponta Joe Biden casa alba