x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul turc îşi vede de turneul prin Maghreb, protestatarii de acasă, de manifestaţii

Premierul turc îşi vede de turneul prin Maghreb, protestatarii de acasă, de manifestaţii

de Marina Constantinoiu    |    03 Iun 2013   •   11:54
Premierul turc îşi vede de turneul prin Maghreb, protestatarii de acasă, de manifestaţii

Premierul turc îşi continuă turneul in Maghreb, în ciuda protestelor de acasă. Confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine de duminică, intrate în a treia zi consecutiv, s-au soldat cu sute de răniţi şi circa 1.000 de arestări.

Un protest faţă de intenţia autorităţilor de a renunţa la un parc din celebra Piaţă Taksim din Istanbul s-a transformat în cea mai amplă mişcare de contestare a Guvernului, de la venirea la putere, în 2002, a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), condus de Erdogan, acuzat că este prea autoritar şi că vrea să islamizeze Turcia.

Mii de manifestanţi au protestat până duminică târziu în capitala Ankara, după ce anterior fuseseră împrăştiaţi de poliţie din centrul oraşului. Gazele lacrimogene şi tunurile cu apă au fost folosite şi duminică cu generozitate, pentru a împiedica oamenii să ajungă la birourile prim-ministrului.

Sindicatul medicilor vorbeşte de peste 400 de răniţi civili, iar agenţia Anatolia de 56 de răniţi în rândul forţelor de ordine. Plus cel puţin 1.700 de arestaţi, care au fost apoi în majoritate eliberaţi.

Totul a început vineri, după ce autorităţile au anunţat că vor reconstrui o cazarmă otomană pe locul unui mic parc din celebra piaţă din Istanbul; intervenţia dură a poliţiei le-a amintit oamenilor de stilul autoritar al Guvernului Erdogan, iar ultima lege de restricţionare a consumului de alcool este văzută ca un amestec grav în viaţa privată şi o tendinţă de islamizare a ţării.

Premierul a declarat sâmbătă că va merge înainte cu proiectul de reamenajare a Pieţii Taksim, în pofida protestelor în cursul cărora sute de persoane au fost rănite. "Vom reconstrui cazarma militară" prevăzută în proiect, a afirmat Erdogan într-un discurs ţinut la Istanbul. Premierul i-a somat totodată pe manifestanţi să oprească "imediat" confruntarea cu forţele de ordine. În plus, în aceeaşi Piaţă urmează să fie construită o moschee.

Încă de sâmbătă, protestele s-au extins în zeci de oraşe - inclusiv la Ankara, Izmir, Antalia sau Adana. Organizaţii internaţionale, dar şi Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au condamnat brutalitatea poliţiei, iar preşedintele Abdulah Gul a făcut apel la calm.

Deşi veniturile turcilor s-au triplat dina anul 2002 de când Erdogan este la putere, el a devenit din ce în ce mai nepopular din cauza stilului autoritar şi a temerilor că ar vrea să islamizeze Turcia.

Erdogan se va deplasa în Maroc, apoi în Algeria şi Tunisia. El va petrece câte o noapte în fiecare ţară, urmând să revină joi în Turcia. Premierul turc se va întâlni cu lideri ai celor trei state din Maghreb şi va aborda aspecte privind relaţiile politice, economice şi culturale între Turcia şi aceste ţări, precum şi evoluţiile regionale şi internaţionale, a indicat biroul premierului, potrivit unui comunicat.


×