x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PREMIUL NOBEL PENTRU PACE - Martti Ahtisaari, laureat pe 2008

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE - Martti Ahtisaari, laureat pe 2008

de Mihaela Matachita    |    11 Oct 2008   •   00:00

Fostului preşedinte finlandez, Martti Ahtisaari, i-a fost decernat ieri Premiul Nobel pentru Pace pe 2008, pentru numeroasele sale misiuni de mediere în Africa, Asia şi Balcani, a anunţat comitetul Nobel norvegian.



Fostului preşedinte finlandez, Martti Ahtisaari, i-a fost decernat ieri Premiul Nobel pentru Pace pe 2008, pentru numeroasele sale misiuni de mediere în Africa, Asia şi Balcani, a anunţat comitetul Nobel norvegian.

Martti Ahtisaari (71 de ani), mediatorul acordului de pace în provincia indoneziană Aceh, este recompensat "pentru importantele sale eforturi, pe mai multe continente, timp de peste trei decenii, în vederea rezolvării conflictelor internaţionale”, după cum a declarat, la Oslo, preşedintele comitetului Nobel norvegian, Ole Danbolt Mjoes, citat de AFP. El a fost ales dintre alte 197 de nominalizări. Premiul Nobel pentru Pace constă într-o medalie, o diplomă şi un cec în valoare de zece milioane de coroane suedeze (un milion de euro) şi va fi înmânat la Oslo, la 10 decembrie, data aniversară a morţii fondatorului său, omul de afaceri şi filantropul suedez Alfred Nobel. Printre laureaţii Nobelului pentru Pace din acest secol figurează: fostul vicepreşedinte american Al Gore şi Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (2007), Muhammad Yunus şi Banca Grameen din Bangladesh (2006), AIEA şi directorul acesteia, Mohamed ElBaradei (2oo5), ecologista keniană Wangari Maathai (2004), avocata iraniană Shirin Ebadi (2003), fostul preşedinte american Jimmy Carter (2002), ONU şi secretarul general Kofi Annan (2001), preşedintele sud-coreean Kim Dae-jung (2000).

DIPLOMATUL
Martti Ahtisaari, diplomat de carieră, a îndeplinit misiuni de mediere a păcii, ultima dintre ele – negocierile între Serbia şi majoritatea albaneză din Kosovo, privind statutul provinciei sârbe – a fost una dintre cele mai complicate din cariera sa. Acuzat de Belgrad că a avut ca obiectiv independenţa Kosovo, Ahtisaari a depus eforturi pentru a obţine concesii din partea celor două comunităţi, implicate, în 1998-1999, într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte din Europa de după al doilea război mondial.

Din Carelia la ONU

Născut la 23 iunie 1937 la Viipuri (în prezent Vâborg, în Rusia), Martti Oiva Kalevi Ahtisaari a fost evacuat cu părinţii din Carelia, anexată de URSS. Ca profesor a predat inclusiv în Pakistan înainte de a intra în diplomaţie. A primit prima misiune de mediere în Namibia, la sfârşitul anilor ’80.

La ONU, ca trimis special, a urmărit drumul spre independenţă al ţărilor din Africa meridională. În 1994, a devenit primul preşedinte finlandez ales prin vot universal, iar după numai un an Finlanda a aderat la UE. Succesul misiunii din Aceh a determinat nominalizarea lui pentru Premiul Nobel pentru Pace, în 2005 şi 2006.

×
Subiecte în articol: externe pace nobel ahtisaari martti ahtisaari