x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa străină: “Scena politică românească rămâne profund instabilă”

Presa străină: “Scena politică românească rămâne profund instabilă”

de Istvan Deak    |    06 Dec 2012   •   17:35
Presa străină: “Scena politică românească rămâne profund instabilă”
“2012 mai are o dramă de rezervă: duminică, românii vor vota  la parlamentare”
Majoritatea românilor vor fi încântaţi să vadă cum se încheie 2012, un an care a început cu o iarnă amară de proteste de stradă împotriva austerităţii şi puternica stângăcie a Guvernului, iar apoi au asistat la răsturnarea a doi premieri, la eşecul suspendării unui preşedinte nepopular şi la o criză constituţională care a adus oprobriul internaţional, se arată într-o analiză publicată de Financial Times pe blogul beyondbrics.

“Dar poate că 2012 mai are încă o dramă de rezervă: duminică, 9 decembrie, românii vor vota în alegerile parlamentare. Coaliţia aflată la guvernare pare sigură să câştige, dar ordinea constituţională a României face posibil ca o administraţie destul de diferită să ia naştere. Indiferent care va fi Guvernul rezultat în urma scrutinului, el se va afla sub presiunea de a negocia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de a reporni reforme pentru a reduce sectorul public”, se mai arată în analiza FT. “Mandatul lui Băsescu expiră în 2014, astfel că în perspectivă ar putea exista aproape doi ani de coabitare neconfortabilă. România are mare nevoie de un Guvern stabil şi să pună capăt reorganizărilor constituţionale”, subliniază analiza FT.

Agenţia France Presse dedică mai multe comentarii alegerilor legislative de duminică din România. Potrivit analizelor, “după criza politică din toamnă, care a suscitat îngrijorarea Europei şi a SUA în legătură cu respectarea statului de drept, România îşi alege duminică Parlamentul şi urmează, cel mai probabil, să confirme venirea la putere a unei majorităţi de centru-stânga într-un climat economic sumbru”.

AFP, care citează cifre ale sondajelor de opinie care au circulat pe piaţă, scrie că USL se aşteaptă să obţină o majoritate largă, dar va trebui să coabiteze cu inamicul declarat, preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu, al cărui mandat se încheie abia în 2014. “Acest lucru lasă să se întrevadă noi crize politice”, este de părere Jean-Michel de Waele, specialist în chestiuni legate de România, la Universitatea liberă din Bruxelles.

Schimburi de invective
“Campania s-a limitat deseori la schimburi de invective între Ponta, Antonescu şi Băsescu. Acesta din urmă a lăsat să se înţeleagă că nu îl va numi în mod automat pe Ponta, pe care-l cataloghează drept mitoman, ca premier, chiar şi în caz de victorie a USL. Un casus belli care ar justifica o destituire a lui Băsescu, estimează USL, care l-a comparat pe şeful statului cu fostul dictator Nicolae Ceauşescu”, scrie AFP.

“Venită la putere în mai după căderea Guvernului de centru-dreapta în urma unei moţiuni de cenzură, USL şi-a atras criticile Bruxelles-ului şi Washington-ului din cauza metodelor mai puţin ortodoxe folosite în încercarea de a-l destitui pe Băsescu. Acesta şi-a păstrat postul la limită, din cauza unei participări insuficiente la referendumul pe tema destituirii sale, chiar dacă peste şapte milioane de persoane au votat pentru plecarea sa”, scrie AFP.

Cură de austeritate şi clientelism
“Tabăra preşedintelui este şi ea decredibilizată şi nu are cum să profite de pe urma erorilor USL”, este de părere Waele. “Alianţa pentru o Românie Dreaptă (ARD), care are în componenţă Partidul Democrat Liberal (PDL), al lui Băsescu şi alte două formaţiuni mai mici nu va obţine decât între 16% şi 23% dintre voturi, potrivit sondajelor, ceea ce este mult în urma USL. ARD plăteşte preţul pentru brutala cură de austeritate din 2010 impusă românilor, dar şi pentru acuzaţiile de clientelism care i se aduc, apreciază analiştii”, subliniază France Presse.

“Pentru a reduce sărăcia şi diferenţele în dezvoltare, noul Guvern va trebui să întărească absorbţia fondurilor europene”, apreciază AFP. Agenţia subliniază faptul că Bruxelles-ul va continua să supravegheze măsurile luate pentru întărirea statului de drept şi a luptei contra corupţiei, inclusiv pentru a evita riscul producerii unui scenariu ungar, de acaparare a puterilor, în caz de majoritate absolută a USL în Parlament.

Campanie din Rolls-Royce

Agenţia franceză face şi un portret complet al lui Dan Diaconescu, “un patron de televiziune care are probleme cu justiţia din cauza corupţiei, care-şi face campanie dintr-un Rolls-Royce alb şi speră să profite de pe urma stării de lehamite generalizate. Partidul său, Partidul Popular Dan Diaconescu (PP-DD) este creditat ca fiind pe locul trei în sondaje, cu circa 14% dintre voturi”, scrie AFP.

“La volanul Rolls-Royce-ului său alb imaculat, Dan Diaconescu, sulfurosul patron de televiziune şi candidat pentru un mandat de deputat în Parlamentul României se îndreaptă spre Târgu Jiu, orăşel puternic marcat de şomaj, pentru baia de mulţime cotidiană. Însoţit de staff-ul său de campanie şi de patru bodyguarzi, distribuie fulare de culoare mov, culoarea partidului, trecătorilor mai degrabă interesaţi de gratuităţi decât de argumentele electorale ale milionarului”, descrie AFP campania electorală a lui Diaconescu. “Vrem să restabilim valorile pierdute ale României şi să le redăm demnitatea românilor”, a declarat Diaconescu pentru AFP. “La 44 de ani, acest personaj original cu vocea nazală şi aerul juvenil, în ciuda părului său grizonant se încadrează perfect în profilul bogătaşului de modă nouă al României, care, în lipsa recunoaşterii, a decis să se lanseze în politică”, notează France Presse.

An de volatilitate politică
În viziunea publicaţiei European Voice, “un an de volatilitate politică în România s-ar putea încheia într-o notă de relativă stabilitate, în contextul în care actualul Guvern de centru-stânga al premierului Ponta este aproape de a obţine o victorie decisivă în alegerile parlamentare din 9 decembrie. Dar chiar şi o victorie a lui Ponta cu un avans de 15-20 procente ar putea duce la o perioadă de incertitudine prelungită, în condiţiile în care scena politică rămâne profund instabilă”.

Fermentul din politica românească se reflectă în componenţa celor două forţe principale în competiţie, ambele fiind blocuri politice tinere şi foarte relaxate, potrivit semnatarului articolului, Andrew Gardner.

“Nu există nicio îndoială că USL va câştiga - sondajele de opinie creditează victoria sa cu aproximativ 50%, faţă de ARD care ar obţine aproximativ 20% - dar întrebarea este dacă centrul-dreapta ar putea ajunge la aproximativ 30%. Această provocare este complicată de pierderile uriaşe ale dreptei în alegerile locale din iunie, fapt care a slăbit capacitatea sa de a atrage voturile decisive”, adaugă European Voice.

“Dacă USL nu obţine o majoritate parlamentară categorică, speranţa centrului-dreapta de a obţine o majoritate s-ar baza pe câştigarea de sprijin din partea UDMR, principalul partid al minorităţii maghiare (este probabil să obţină 6% -7% din voturi), de la un partid creat de prezentatorul TV devenit magnat media Dan Diaconescu (sondajul de opinie îl creditează cu circa 15%) sau prin încurajarea dezertărilor din USL”, scrie autorul. “Dezertările sunt plauzibile”, consideră analistul.

×