x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Braziliei, întâlnire cu liderul Emiratelor Arabe Unite după vizita în China

Președintele Braziliei, întâlnire cu liderul Emiratelor Arabe Unite după vizita în China

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2023   •   22:14
Președintele Braziliei, întâlnire cu liderul Emiratelor Arabe Unite după vizita în China
Sursa foto: Hepta

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a întâlnit sâmbătă cu liderul Emiratelor Arabe Unite, țară bogată în petrol, la sosirea după o vizită de două zile în China.

Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, l-a întâmpinat pe Lula la palatul prezidențial din Abu Dhabi, unde a răsunat un salut cu 21 de tunuri și avioane în formație au trasat culorile naționale ale Braziliei.

Lui Lula, care a revenit la putere în ianuarie după două mandate de președinte între 2003 și 2010, i s-a intonat imnul național brazilian.

El urma să participe la o cină de iftar - masa zilnică de întrerupere a postului în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului - și va pleca duminică devreme, au declarat oficialii, potrivit AFP.

Monarhia din Golf, situată strategic, este al doilea partener comercial al Braziliei în Orientul Mijlociu, potrivit agenției oficiale de știri WAM.

Comerțul bilateral, excluzând produsele petroliere, s-a ridicat anul trecut la peste patru milioane de dolari, reprezentând o creștere de 32% față de 2021, a precizat WAM.

La Beijing, unde Lula a încercat să consolideze legăturile economice cu principalul partener comercial al Braziliei, el a declarat că țara sa a fost "din nou pe scena internațională" și este gata să medieze sfârșitul războiului Rusiei în Ucraina.

Lula a acuzat, de asemenea, Statele Unite că "încurajează" războiul și a spus că ar trebui "să înceapă să vorbească despre pace".

Atât China, cât și Brazilia au refuzat să se alăture națiunilor occidentale în impunerea de sancțiuni Moscovei pentru invazia sa, iar în Occident există îngrijorări că ambii potențiali mediatori sunt prea apropiați de președintele rus.

Emiratele Arabe Unite au menținut o poziție neutră în conflict.

Dubai, centrul său financiar, a atras profesioniști și oameni de afaceri ruși care au fugit de impactul sancțiunilor occidentale de la invazia din februarie 2022.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×